Društvo

"NE BIH BIO U KOŽI ONOG KO SJEDNE U KATNIĆEVU STOLICU"

Autor Alen Kasmić Izvor RTCG

Osoba koja sjedne u stolicu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nosiće ogromno breme, jer su očekivanja od nje prevelika, kazao je Marko Sošić iz Instituta Alternativa i dodao da ne bi želio da bude u njenoj koži.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je situacija bila zrela za promjenu. On je naglasio da Katnić nije razriješen već je utvrđen osnov za prestanak funkcije na osnovu ostvarivanja prava za starosnu penziju.

"Mislim da je ovo što se desilo juče, bez obzira na neke naknadne političke istupe i karakterisanja velika i važna vijest. Situacija je bila zrela za neku vrstu promjene. Nagomilano nezadovoljstvo je bilo preveliko i mislim da se nije moglo dalje ovako", istakao je Sošić.

Po njegovom mišljenju najznačajnije je što se u Tužilačkom savjetu sve rješava saradnjom i što se mogu složiti u nekim stvarima.

"Za mene je najvažnije da su se do sada odluke u Tužilačkom savjetu donosile jednom vrstom proširene većine. U nekim stvarima gotovo konsenzusom. Za ovu odluku od juče koja se ne tiče samo Katnića, već i ostalih tužilaca, za mene je najvažnije da nema dva tabora, već imamo saradnju među onima koji su ugledni pravni i predstavnici nevladinih organizacija i ljudi koji su članovi iz reda tužilačke organizacije", kazao je on.

Nada se da će početi da se rješavaju slučajevi za koje se sumnja da je nagomilano u fiokama tužilaštva.

Smatra da je sve što se dešava blagovremeno.

"Nisu stvari bile previše dinamične do sada, ali nadam se da će od sada biti. Kada je riječ o osobi koja će sjesti na mjesto glavnog specijalnog tužioca, zaista joj ne bih bio u koži", kazao je Sošić.

Ističe da su ogromna očekivanja od te osobe.

"To je ogromno breme koje će neko morati da nosi. Hrabrost je prihvatiti se te funkcije u ovakvim okolnostima", smatra Sošić.

"Sumnjamo u dobre namjere dijeljenja pomoći iz Vlade"

Govoreći o informaciji koju su objelodanili juče da je za šest dana Vlada isplatila 120.000 eura fizičkim licima iz budžetske rezerve, on kaže da je to nastavak loše prakse DPS-a.

"DPS je to nekada koristio za kupovinu glasova. Na isti način na koji smo kritikovali njihove prethodnike, sumnjamo u dobre namjere ovih koji su sada u mandatu zbog toga što je sve obavijeno velom tajne i što nam nije data dokumentacija", objasnio je on.

On je zamolio građane da bombarduju Vladu zahtjevima za pomoć da vidimo šta će se desiti.

Istakao je da nemamo tehnički mandat vade nije definisan, tako da Vlada i danas kada joj je izglasano nepovjerenje mora da radi kao ranije.

"Mi nismo niti zakonom, niti nekim aktom definisali šta Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebalo da radi. Ja bih prvo rekao da ne smije dijeliti pomoć", kazao je on.

Treba znati da se i u ovom periodu moraju obavljati neka postavljenja i imenovanja, jer Vada mora obezbijediti da država funkcioniše do izbora nove.

"Formalno-pravno može da usvaja zakone, vrši imenovanja", objašnjava Sošić.

Pažljivo pratiti primjenu programa Evropa sad

Kaže da se mora vrlo pažljivo pratiti primjena programa Evropa sad jer je vrlo rizičan i dovodi do povećanja cijena može ugroziti finansiranje Fonda zdravstva.

"Sve to što smo na neki način dobili povećanjem zarada, a umanjenjem doprinosa mora se nadoknaditi iz drugih izvora. Mi moramo pratiti da li se ta kompenzacija vrši u planiranom tempu, jer ako se ne vrši, moramo ući u nove izmjene zakona ili se zadužiti", objašnjava on.