POPUŠTANJE MJERA

DOZVOLJAVAJU SE SVADBE I PROSLAVE, KAFIĆI RADE DO JEDAN POSLE PONOĆI, GALIĆ: MJERE ĆEMO UKINUTI KAD BUDE KRAJ PANDEMIJE

Autor Gordana Bojanić

Uslijed sve povoljnije epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore dodatno je liberalizovala mjere u borbi protiv korona virusa koje će biti na snazi od 18. februara do 4. marta.

Izvor: MONDO

"Dozvoljava se održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje COVID potvrda i obezbjeđivanje prostora od 10m2 po osobi", saopštio je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od 7 sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena”, kazao je Galić.

Dozvoljava se primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Galić je naveo da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 54 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje.

Na pitanje kada se očekuje da će Crna Gora, po ugledu na ostale evropske zemlje, potpuno ukinuti mjere, Galić je rekao da će naša zemlja nastaviti da se štiti mjerama.

“Mjere će se ukidati kada se proglasi kraj epidemije”, kazao je Galić i dodao da mjere na granici takođe neće biti liberalizovane.

"Pandemiju ćemo prije završiti ako se vakcinišemo. Nisam zadovoljan trenutnim stanjem što se tiče vacinacije", kazao je Galić i dodao da je 34 odsto stanovništva trenutno sa validno vakcinisano.

On je naveo da je tema post -kovid sindroma priča kojom će se baviti u narednom periodu.

“Pažljivo i oprezno pristupamo tome, jer ne možemo da znamo kakve će posljedice biti po nas nakon obolijevanja, odnosno završetka pandemije”, naveo je Galić.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da je broj hospitalizovanih u padu 30 odsto.

"U KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe se 53 COVID pacijenta. Njih 20 je životno ugroženo. Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji", kazala je Radulović.

Na pitanje redakcije MONDA zašto se ne ukinu mjere koje očigledno ne daju rezulate, a po uzoru na neke evropske zemlje,  Galić je kazao da "građani svojim ponašanjem treba da doprinesu kraju pandemije".

"Kada je riječ o prenosu virusa, vakcinisana osoba može da zarazi mnogo manje ljudi od nevakinisane osobe, to je glavna razilka", kazao je Galić i dodao da je trend obolijevanja u padu, ali da postoji mogućnost određenih mutacija zbog čega je još uvijek potreban oprez.

"Pratimo situaciju u svijetu i ta iskustva ćemo u dogledno vrijeme inplementrati u naš zdravstveni sistem", kazao ej Galić.