Društvo

OD KRIJUMČARA LAVIĆA KOJI JE DOSPIO U CRNU GORU NI TRAGA: POLICIJA SASLUŠALA VIŠE LICA?

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Više lica dalo je izjave policiji u vezi sa krijumčarenjem mladunčeta lava, nezvanično saznaje Dan.

Izvor: Profimedia

Kako Dan saznaje, za sada nema saznanja ko je prokrijumčario mladunče lava u Crnu Goru. Prema informacijama Dana, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić podnijeće danas krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbor krijumčarenja divlje životinje u našu zemlju.

Iz Uprave policije Crne Gore nije bilo moguće dobiti više detalja u vezi sa radnjama koje se preduzimaju, kao ni ko i u kom svojstvu je saslušan.

"Službenici Uprave policije preduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa predmetom za koji ste se interesovali. O ishodu preduzetih radnji bićete blagovremeno obaviješteni", kazali su kratko za Dan iz Uprave policije.

Podsjećamo, mladunče lava, koje je nazvano Simba, nedavno je nakon više dana od kada je objavljeno da se izgubilo u okolini Budvi, pronađeno i smješteno privremeno u azilu za mačke i pse u Podgorici. Mladunče će nakon iscrpnih procedura biti upućeno u neko od afričkih prihvatilišta.

Mladunče lava je prekjuče primilo vakcinu protiv bolesti divljih životinja, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Lava su pregledali holandski i njemački veterinari iz organizacije Four Paws, specijalisti za lavove.

Vlasnik pustio lava?

Potragu za mladunčetom lava u Budvi organizovala je Agencija za zaštitu životne sredine, a ono je pronađeno u četvrtak u staroj kući na putu ka selu Krapina u okolini Budve. Lava je locirao službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine koji su ga uhvatili. U hvatanju mladunčeta učestvovali su budvanski vatrogasci, lovci i mještani i Centar za istraživanje ptica (CZIP), kao i Društvo za zaštitu iz Prištine.

Navodno je mladunče lava pustio vlasnik koji ga je držao u kavezu, nakon što je Agencija za zaštitu životne sredine prije više od mjesec podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove o saznanjima da u Budvi N.N. lice kao kućnog ljubimca drži mladunče divlje životinje. Nedavno je objavljeno i da se mladunče lava izgubilo pa je nekoliko dana nakon toga organizovana i potraga.

Stručnjaci su ustanovili da je Simba mužjak star pet mjeseci, ima 29 kilograma i dobrog je zdravstvenog stanja. "Ljubimac" je navodno nestao iz dvorišta kuće u naselju Markovići, nedaleko od Budve, ranije je saopšteno, naglašava Dan.

Stručnjaci su ocijenili da nema uslova da mladi lav ostane u Crnoj Gori, zaključuje Dan.

Tagovi