Društvo

QUO VADIS BALKAN - MNOGO POZITIVNIH PORUKA ZA OZDRAVLJENJE REGIONA! (VIDEO)

Autor Nikoleta Vukčević

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Fondacija Fridrih Ebert organizovali su PODGORIČKI PLENUM - QUO VADIS BALKAN?, 11. i 12. februara ove godine u Hotelu CUE u Podgorici.

Cilj ovog događaja bio je osnaživanje progresivnih snaga u regionu, kroz okupljanje i razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam u regionu. Takođe, bilo je predviđeno da se kroz otvoreni forum sa relevantnim društvenim akterima podstakne djelovanje socijaldemokratskih struktura u regionu - političara, civilnih aktivista, publicista, istoričara, novinara, nosilaca važnih funkcija, a sve sa ciljem jačanja procesa demokratizacije i evropeizacije.

Na plenumu su priliku da govore, i na taj način doprinesu demokratizaciji i evropeizaciji prilika kako u regionu, tako i u Crnoj Gori, imali: Max Brändle, Balša Božović, Daliborka Uljarević, Maja Raičević, Demuš Saša, Kalinka Gaber, Ranko Krivokapić, Duško Marković, Vesna Pusić, Nataša Vučković, Josip Juratović, Saša Magazinović, Boris Pavelić, Andrej Nikolaidis, Velma Šarić, Vesna Mališić, Dragan Bursać, Vladimir Vojinović, Ivo Goldštajn, Milivoj Bešlin, Dubravka Stojanović, Husnija Kamberović, Adnan Prekić, Ivan Vuković, Benjamina Karić, Danijel Server i Stipe Mesić.

Plenum je bio izuzetno posjećen i izazvao je veliku pažnju i zainteresovanost. Sami učesnici, ali i publika, istakli su da treba organizovati što više ovakvih događaja, kako bi se ojačala građanska svijest u našim društvima.