Društvo

SUDIJA NOVOVIĆ NAJOZBILJNIJI KANDIDAT DA ZAMIJENI MILIVOJA KATNIĆA

Autor Mia Stanković Izvor Standard

U okviru novoformirane vladajuće većine spekuliše se da je najozbiljniji kandidat za budućeg Glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimir Novović.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Sudija Višeg suda u Podgorici i član Sudskog savjeta Vladimir Novović glavni je kandidat za mjesto novog Glavnog specijalnog tužioca (GST), jer bi novoimenovana v.d. Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maja Jovanović uskoro mogla predložiti tuzilačkom savjetu prestanak funkcije Milivoju Katniću.

Prema informacijama više dobro obavještenih izvora portala Standard, nova v.d. VDT Maja Jovanović priprema smjenu Katnića, navodno po osnovu sticanja uslova za penziju.

U okviru novoformirane vladajuće većine spekuliše se da je najozbiljniji kandidat za budućeg Glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimir Novović.

Sudija Vladimir Novović važi za uglednog, hrabrog i pravičnog sudiju koji je sudio u više važnih predmeta.

Novović je široj javnosti poznat po tome što je u decembru 2015. godine odredio pritvor od 30 dana Milošu Maroviću, sinu Svetozara Marovića zbog tadašnje sumnje da je umiješan u milionsku malverzaciju oko prodaje zemljišta u zaleđu Јaza, u Opštini Budva.

Sudija Novović je 2017.godine donio oslobađajuću presudu liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću koji su bili optuženi za pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka, tokom demostracija 24. oktobra 2015. godine, dok je u feburaru 2020. godine odredio jednom od čelnika škaljarskog klana Jovici Vukotiću, pritvor, zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju likvidacije Vojina Stupara i Miloša Radonjića u kotorskom naselju Rakite 2016. godine, navodi Standard.