Društvo

NAPREDAK CRNE GORE U IZVJEŠTAJU EKONOMISTA: VIŠE NISMO HIBRIDNI REŽIM VEĆ NEPOTPUNA DEMOKRATIJA

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Crna Gora je, prema novom izvještaju britanskog magazina Ekonomist o stanju demokratije, izašla iz kategorije "hibridni režim" i sada je "nepotpuna demokratija".

Izvor: Vlada Crne Gore

To znači da je naša zemlja, koja sada ima prosječnu ocjenu 6,02 napredovala, te se nalazi na 74. mjestu. Crna Gora je u 2020. godini imala ocjenu 5,77 od maksimalnih deset i bila je na 81. mjestu. U izvještaju za 2019. godinu, Crna Gora je imala ocjenu 5,65, prenosi Dan.

Prema indeksu demokratije za 2021. godinu, koji objavljuje Ekonomist intelidzens junit (EIU), dio Grupe Ekonomist, Crna Gora je prema kvalitetu demokratije najviše napredovala, uz Sjevernu Makedoniju.

Izvještaj za 2021. godinu je obuhvatio 167 zemalja koje su ocjenjivane po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkcionisanje vlasti, političko učešće, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Zemlje su podijeljene u četiri kategorije: "potpune demokratije", "nepotpune demokratije", "hibridni režimi" i "autoritarni režimi", a ocjenjuju se od 0 - autoritarni režimi, do 10 - potpuna demokratija.

Autori navode da je rezultat za 2021. posebno upečatljiv zbog činjenice da je gori od rezultata iz 2020. godine, koja je bila najgora godina od Globalne finansijske krize.

Za region Istočne Evrope, u koji se svrstava Crna Gora, navodi se da demokratski mehanizmi koegzistiraju sa lošim funkcionisanjem vlada, a korupcija, nedostatak transparentnosti kao i slabo povjerenje građane u vlade su odlike gotovo svih zemalja.

Ukupno 13 država Istočne Evrope poboljšalo je svoj rezultat na Indeksu demokratije za 2021, a prosječan rezultat istočnoevropskih demokratija porastao je sa 6,70 na 6,76.

Tagovi