Društvo

MANS: VIŠE OD POLA MILIONA EURA ZA SOCIJALU U IZBORNOJ GODINI

Autor Alen Kasmić Izvor MINA

Namjera Vlade da u izbornoj godini iz budžetske rezerve na socijalna davanja potroši više od pola miliona EUR, nastavak je najgore prakse svih dosadašnjih vlada DPS-a, kada se taj novac dijelio iza zatvorenih vrata i bez jasnih kriterijuma, smatraju u MANS-u.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Iz MANS-a su kazali da je Vlada u četvrtak razmatrala predlog Generalnog sekretarijata da se postojeća odluka o isplatama socijale pomoći iz budžetske rezerve za ovu godinu poveća za dodatnih 250 hiljada EUR, čime bi za izbornu godinu bilo opredijeljeno ukupno 550 hiljada eura.

"Od te sume, 400 hiljada EUR bi raspoređivala Komisija za raspodjelu sredstava budžetske rezerve, 100 hiljada bi dijelila Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, dok bi o preostalih 50 hiljada odlučivao Uži kabinet Vlade", precizirali su iz MANS-a.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su ranije već upozoravali Vladu i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da je neophodno definisati precizne i transparentne kriterijume za raspodjelu te pomoći, što se ni nakon godinu mandata aktuelne vlade nije desilo.

"Na taj način, i ovih pola miliona EUR će biti podijeljeno na način na koji su to radile prethodne vlade", upozorili su iz MANS-a.

Oni su podsjetili da je sličnu odluku Vlada donijela uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Nikšiću, kada je iz budžetske rezerve za te namjene bilo opredijeljeno 200 hiljada EUR.

MANS je, kako su naveli iz te NVO, tada ukazao da se novac za socijalu dijeli po Pravilniku iz 2009. godine koji nije sadržao bilo kakve bliže kriterijume za raspodjelu i omogućavao je brojne zloupotrebe.

"Opasnost od zloupotrebe ove pomoći je prepoznao i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je Vladi još prošle godine uputio preporuku za donošenje odgovarajućih kriterijuma za raspodjelu, što je vlada ignorisala", kaže se u saopštenju MANS-a.

Prema njihovim riječima, to predstavlja poseban problem kada se ima u vidu da je 2022. izborna godina, „a svi dosadašnji izbori su pokazali da je upravo isplata socijalne pomoći korišćena kao sredstvo nezakonitog uticaja na najugroženije kategorije stanovništva i njihovu slobodu opredjeljenja prilikom glasanja“.

Iz MANS-a su upozorili da trenutno ne postoji ni minimum uslova za obezbjeđenje elementarne transparentnosti u potrošnji tih sredstava.

"Svako dalje insistiranje na ovakvom načinu raspodjele socijalne pomoći će predstavljati jasnu namjeru da se nastavi sa besprizornom izbornom manipulacijom radi sticanja političke prednosti na terenu i direktne zloupotrebe državnih fondova u političke svrhe", kazali su iz te NVO.

Zbog toga je, kako su naveli, potrebno donijeti jasne i transparentne kriterijume za raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve.

"Koja će zavisiti od stvarnih potreba građana, a ne služiti za najprizemniju manipulaciju onima kojima je socijalna pomoć zaista potrebna", dodaje se u saopštenju MANS-a.

Tagovi