Društvo

U APRILU NA ULICAMA PODGORICE 16 NOVIH AUTOBUSA

Autor Gordana Bojanić

Na ulicama Podgorice u aprilu će se naći prvih 16 novih autobusa za potrebe obavljanja javnog linijskog prevoza, saopštio je Glavni grad.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Naime, nakon sprovedene procedure javnih nabavki, Glavni grad je zaključio ugovor sa tivatskom kompanijom Ben-Kov d.o.o. za nabavku prvih 16 novih autobusa za potrebe obavljanja javnog linijskog prevoza na teritoriji Podgorice.

Rok za isporuku vozila je, kako se navodi, 50 dana od dana zaključivanja ugovora.

"Novi autobusi kapaciteta za 69 putnika će biti klimatizovani, sa dvoje vrata na desnoj bočnoj strani i elektropneumatskim pogonom za otvaranje i zatvaranje. Takođe, vozila će u potpunosti biti prilagođena licima sa invaliditetom. Bočna vrata posjedovaće platformu za ulaz/izlaz lica sa smanjenom pokretljivošću. Autobusi će biti niskopodni, odnosno bez stepeništa za ulazak/izlazak putnika, a u prostoru predviđenom za stajanje putnika, omogućeno je bezbjedno korišćenje od strane osoba sa invaliditetom", navode iz Glavnog grada.

Unutar autobusa, kako su istakli, postoji zvučno obavještenje o nazivima stanica namijenjeno za lica sa oštećenim vidom, kao i led displeji sa istim informacijama namjenjeni licima sa oštećenim sluhom.

"Autobusi su pokriveni kamerama i bežičnim wifi signalom, a posjeduju i displej table koje su osvjetljenje u noćnim uslovima za upisivanje broja i naziva linije, odnosno odredišta. Takođe, autobusi imaju i uređaj za brojanje putnika koji ima mogućnost očitavanja podataka u bilo kom vremenskom intervalu i čuvanje snimljenih podataka", kazali su iz Glavnog grada.

Prvih 16 novih autobusa, kako su saopštili, naći će se na ulicama grada u prvom kvartalu tekuće godine, što će pored drugih sadržaja i aktivnosti koje Glavni grad u ovoj oblasti sprovodi biti od najvećeg značaja za sve korisnike javnog prevoza.

"Cilj Glavnog grada je da u narednom periodu, kroz faznu realizaciju, u potpunosti modernizuje javni pevoz, kako u pogledu nabavke novih vozila, reorganizacije postojećih i uvođenja novih linija, tako i u pogledu uspostavljanja sistema koji će građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi funkcionalni javni prevoz i smanjiti broj vozila na ulicama našeg grada", saopštio je PG Biro.