Društvo

CGO: VLADA POSTAVILA NOVI REKORD U DODJELI POČASNIH DRŽAVLJANSTAVA

Autor Andrijana Delibašić Izvor MINA

Vlada Crne Gore, za nepunih 13 mjeseci, dodijelila je 274 počasna državljanstva, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO
Izvor: YouTube Print Screen

Iz te nevladine organizacije ukazali su na nastavak loše prakse dodjele počasnih državljanstava čiji broj, kako su naveli, u mandatu ove Vlade ruši sve prethodne rekorde.

Kako su rekli iz CGO, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donijelo je 273 rješenja u prošloj i jedno u 2020. godini.

„Tako je Vlada za 13 mjeseci rada više nego uduplala ono što je bio rekord prethodne, koja je za 11 mjeseci 2020. godine dodijelila 115 državljanstava“, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da su se početkom ove godine obratili MUP-u tražeći pristup informacijama koje se odnose na broj dodijeljenih počasnih državljanstava za period od 7. decembra 2020. do 1. januar ove godine.

„Za nepunih 13 mjeseci, dodijeljena su čak 274 državljanstva. Osim za deset za koje ne postoje podaci o predlagu, svi predlozi za dodjelu državljanstva MUP-u su dostavljeni od predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da je dominantan broj dodijeljenih državljanstava po Programu ekonomskog državljanstva, a zatim se kao razlozi navode sportski, naučni, ili neki drugi interes države.

Kako su naveli, ima i onih rješenja koja ne sadrže osnov dodjele državljanstva.

Oni su podsjetili da je od početka primjene Zakona o državljanstvu, odnosno od 2008. do kraja 2020. godine, dodijeljeno ukupno 390.

„Sa novim podacima, do 1. januara ove godine, taj broj je dostigao cifru od 664 počasna državljanstva“, rekli su iz CGO.

Kako su naveli, od 274 državljanstva, najveći broj je dodijeljen osobama iz Rusije, i to 170, odnosno 62,05 odsto, zatim Kine 19 (6,81 odsto), Libana 14 (5,11 odsto), Ukrajine 12 (4,38 odsto) i Kazahstana devet (3,28 odsto).

„Od država regiona, državljanstva su dodijeljena osobama iz Srbije - šest i Bosne i Hercegovine – dva“, kaže se u saopštenju.

Zakonom o državljanstvu predviđena je mogućnost da osoba čiji je prijem posebno značajan za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili neki drugi interes Crne Gore, izuzetno može steći državljanstvo prijemom ukoliko ne ispunjava redovne uslove iz Zakona, a na osnovu predloga predsjednika države, Skupštine ili Vlade i rješenja MUP-a.

Tagovi

CGO