Društvo

MUP I MVP: ODLUKA DA SE MILJANIĆU ZABRANI ULAZAK U RUSIJU NEUTEMELJENA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Odluka da se državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Zoranu Miljaniću zabrani ulazak u Rusiju nije utemeljena, ocijenjeno je u zajedničkom saopštenju MUP-a i Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da Crna Gora neće uvoditi recipročne mjere.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Iz MUP-a i MVP-a su naveli da je oblast međunarodne zaštite stranaca i azila uređena Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao i ratifikovanim međunarodnim konvencijama, prevashodno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Možda ce vas zanimati

 “Nadležna organizaciona jedinica MUP-a autonomno sprovodi postupak u skladu sa nadležnostima i zakonskim procedurama”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da donijeta odluka u ovom, kao i u svim drugim postupcima po zahtjevima za međunarodnu zaštitu, nužno ne odražava zvanične stavove Crne Gore u odnosu na druge države.

Iz MUP-a i MVP-a su poručili da žale zbog odluke da se Miljaniću zabrani ulazak u Rusiju.

“Smatramo da ova odluka nije utemeljena tim prije jer se državni sekretar, prema važećim crnogorskim zakonima, ne bavi upravnim poslovima, pa samim tim nije ni bio uključen u donošenje odluka u ovom i sličnim postupcima”, navodi se u saopštenju.

MUP i MVP su istakli da, povodom note Ministarstva inostranih poslova (MIP) Rusije, Crna Gora neće uvoditi recipročne mjere.

“Crna Gora je opredijeljena da sa Rusijom održava politički dijalog i sarađuje u svim oblastima od obostranog interesa na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, uključujući i ovo pitanje”, dodaje se u saopštenju.