Društvo

NASTAVKOM IZGRADNJE OVOG PUTA CRNA GORA BI BILA POTPUNO UMREŽENA

Autor Alen Kasmić

Jugoslovenska narodna armija je sada već davne 1975. godine krenula u izgradnju regionalnog puta Mioska Šavnik kojim bi se spojili istok i zapad Crne Gore.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

A, sa izgrađenom dionicom auto-puta Bar – Boljare naša zemlja će biti spojena. Međutim, bez tunela Semolj to je nemoguće i zbog toga je potrebno nastaviti izgradnju tunela koji je probijen oko 460 metara sa obje strane (od planiranih 1750 metara dužine) koja je krenula prije 46 godina. Naravno, to bi podrazumijevalo ulaganja u popravke starih radova koje je zub vremena načeo, kao i u one koje tek predstoje.

Koliko bi bio značajan ovaj put zna i prvi čovjek Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kojem je ponovno pokretanje ovog projekta biti jedan od glavnih ciljeva.

"Bez tunela Semolj, dužina puta iznosi oko 52 km. Kada bi put bio funkcionalan u cjelosti, bio bi najbliža veza opština sjeverozapadnog i sjeveroistočnog regiona Crne Gore. Ova najvažnija infrastrukturna investicija za Šavnik mora biti ponovo pokrenuta i realizovana!", rekao je Jakić za zvanični sajt Opštine Šavnik.

"To je preduslov za povećanje efikasnosti putnog pravca Mioska-Žabljak, preko Boana, a s ciljem unapređenja povezanosti opštine Šavnik sa opštinom Kolašin i Podgoricom. To vidim i kao snažan doprinos dinamičnijem razvoju uskočkog kraja i dodatno unapređenje prostornog kvaliteta Opštine, te kao zamajac u pokretanju niza manjih projekata, poput gradnje lokalnih puteva, stočnih farmi, turističkih kapaciteta malog obima, prenamjena objekata seoskih škola u multifunkcionalne objekte za povremeni smještaj turista, izgradnja ribnjaka i drugo, što će stvoriti raznovrsnu osnovu za povećanje ekonomskog standarda lokalnog stanovništva", dodaje Jakić.

Probijanje tunela Semolj osim što će povezati Crnu Goru donijeće mnoge koristi za cijelu državu, a naročito Šavnik.

"Smatram da bi probijanje tunela kroz prevoj Semolj omogućilo nesmetan transport ljudi i roba tokom čitave godine i otvorilo niz mogućnosti za bolju ekonomsku valorizaciju brojnih prirodnih resursa sa kojima raspolaže ovo područje, kako u smislu intenziviranja stočarske proizvodnje i plasmana hrane na turističko tržište tokom ljetnje sezone, tako i u smislu omogućavanja veće turističke posjećenosti", zaključuje Jakić.

Tagovi