Društvo

NIKŠIĆ: SMJEŠTAJ U DOMU ZA STARE IZNOSICE OD 350 DO 450 EURA

Autor Mia Stanković Izvor RTCG

U toku su pripreme za otvaranje Doma za stare u Nikšiću, koji bi uskoro trebalo da primi svoje prve korisnike.

Izvor: GagliardiPhotography/ShutterStock.com

Buda Đukanović iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja kazala je u Jutarnjem programu TVCG da su u završnoj fazi pripreme za otvaranje objekta.

"Završeni su svi građevinski radovi. Trenutno se rade funkcionalna ispitivanja, priključenja na elektro i vodovodnu mrežu. Otprilike 20-ak do mjesec dana traje procedura, nakon čega će se pristupiti izdavanju upotrebne dozvole od strane nadležnih i otvaranju doma za prve korisnike", istakla je Đukanović.

Ukupan kapacitet objekta je, kako je rekla, 208 smještajnih jedinica, a planirano je da o stanarima brine oko 130 zaposlenih radnika.

"Ovo je jedan od prestižnih objekata, ne samo u Crnoj Gori, nego i regionu, kad je u pitanju socijalna zaštita starih lica. Prednost je ta što objekat ima funkcionalnost vanjskog prostora za naše korisnike", istakla je Đukanović.

Unutar objekata, kako je rekla, predviđeni su razni sadržaji, prije svega radno-okupaciona terapija, fizikalna terapija, a predviđene su i usluge frizeraja, manikira i pedikira.

"Cijena smještaja je definisana zakonom. 350 eura je smještaj za lica koja su pokretna, odnosno gerijatriju. Za lica koja se nalaze u termalnom stanju, odnosno odjeljenju palijative - 450 eura je smještaj", kazala je Đukanović.

Sva procedura prijema korisnika ide u skladu sa zakonom, a do sada se prijavilo oko 60 korisnika za smještaj u ustanovu koja, kako je pojanila, nije lokalnog karaktera.

Tagovi