Društvo

OTVARANJE AUTO - PUTA KAD SE NABAVI OPREMA ZA ODRŽAVANJE

Autor Milena Mijušković Izvor MINA

Puštanje u saobraćaj dionice auto-puta Podgorica - Mateševo zavisi od završetka preostalih elektro-instalaterskih radova, a potrebno je da Državna komisija za tehnički pregled uradi konačan izvještaj što je neophodno za tehnički prijem, saopšteno je iz Monteputa.

auto-put Bar-Boljare
Izvor: Vlada Crne Gore

Iz te kompanije, koja je dobila na upravljanje ovu prvu dionicu, kazali su Vijestima da je potrebno i da Monteput nabavi mašine i opremu za održavanje tog puta.

Izvršni direktor kompanije Milan Ljiljanić nije mogao precizirati kada će sve to biti završeno, ali navodi da se može uskoro očekivati.

”Izgradnji auto-puta Bar - Boljare, prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo je u završnoj fazi. Preostali su završni radovi na elektro mašinskim instalacijama čiji se okončanje može očekivati ubrzo”, naveo je Ljiljanić.

Prema njegovim riječima, do puštanja u saobraćaj ove dionice auto-puta neophodno je da Državna komisija za tehnički pregled uradi konačan izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova, što je preduslov za izdavanje upotrebne dozvole.

“Očekujemo da se svi neophodni radovi, kao i neophodna tehnička dokumentacija sa potrebnim dozvolama bude okončana u najskorijem periodu, nakon čega se može očekivati puštanje u saobraćaj ove dionica autoputa. Pored navedenog, za stvaranje uslova za nesmetanu i bezbjednu upotrebu puta, potrebno je obezbijediti nabavku mašina, specijalnih vozila i opreme neophodne za adekvatno održavanje, što je još jedan od preduslova za puštanje u saobraćaj. Za nabavku prethodno navedenih vozila i mašina su već započeti postupci javnih nabavki, a jedan broj tendera je u pripremi”, kazao je Ljiljanić.

 Na pitanje koliko radnika će biti potrebno za opsluživanje i održavanje ove prve dionice crnogorskog auto-puta i kada će početi njihovo zapošljavanje i obuka, Ljiljanić je odgovorio da preliminarne procjene oko broja zaposlenih koji će opsluživati autoput pokazuju da će biti potrebno oko 150 zaposlenih.

”Dio zaposlenih će biti angažovan unutrašnjom preraspodjelom u okviru Monteputa, dok će preostali broj biti zaposlen nakon raspisanog konkursa u skladu sa zakonom. U toku je završna faza izrade nove sistematizacije radnih mjesta, nakon čega će početi postupak unutrašnje preraspodjele zaposlenih i raspisivanje konkursa za prijem novih radnika”, kazao je Ljiljanić.

Potpunu brigu o održavanju ove dionice, pa i zimskog održavanja koje je već sada potrebno, na sebe je preuzeo Monteput, zbog čega su potrebna specijalna vozila, i razne mašine i oprema.

Tagovi