Društvo

2217 NOVIH SLUČAJEVA, TROJE OSOBA PREMINULO

Autor Jovana Raičević

Laboratorije IJZCG-a, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 5 676 uzorka na novi koronavirus.

Izvor: Kurir/Profimedia

Ukupno je dijagnostikovano 2217 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za 12.01.2022. godine je iznosio 37,33 %.

Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica(1), Bar(1) i Danilovgrad (1). Među preminulima najstariji pacijent imao je 63 godine starosti, a najmlađi nepuna tri mjeseca. Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su zatražili obdukciju koja bi trebalo da utvrdi neposredan uzrok smrti. Riječ je o bebi kod koje su, u prenatalnom periodu, dijagnostifikovani urođeni srčani problemi zbog kojih je i nakon rođenja bila na bolničkom liječenju 17 dana.

Beba je bila COVID pozitivna, sa blagim simptomima, bez temperature i bez upale pluća što je ustanovljeno prilikom ranije hospitalizacije u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore. Nakon dolaska na kontrolu početkom ove sedmice, beba je preventivno zadržana u bolnici i nakon toga, sa urednim nalazima, otpuštena na kućno liječenje.

 Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je

2 460.

Do 15:00 časova prijavljen je oporavak kod 2 917 pacijenata.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 15 773.

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 198 857.