Društvo

VUKSANOVIĆ: OČEKUJEMO DA PLANTAŽE DO 2024. POČNU DA POSLUJU STABILNO

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

Iako se Plantaže trenutno nalaze na ivici finansijskog kolapsa, predsjednik Odbora direktora Nebojša Vuksanović očekuje da ta državna kompanija stane na noge u naredne dvije godine i počne da vraća dugove, kako ističe u intervjuu za Vijesti.

STARI PODRUM PROIZVODNJA I ARHIVA
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

Vuksanović je u intervjuu TV Vijesti ustvrdio da su Plantaze oštećene prilikom vansudskog poravnanja oko propale fabrike briketa koju je trebalo da grade sa biznismenima Olegom Obradovićem I Miodragom Ivanovićem i da je to posao za Tužilaštvo.

Koliki je trenutni dug kompanije i kome najviše dugujete?

Dug iznosi otprilike 40 miliona eura, od čega je preko 23 miliona dug prema bankama, oko osam miliona eura dugujemo Poreskoj upravi, a nešto preko pet miliona našim dobavljačima.

Iz Vlade smo više puta čuli da je Plantažama potrebna hitna finansijska inekcija od najmanje 5 miliona eura. Pominjao se i model dokapitalizacije Plantaža, od strane Vlade. Da li je donesena konačna odluka kako će se prevazići finansijski kolaps kompanije?

U ovom trenutku nema konkretnih odluka. Ono što mi očekujemo je da do kraja 2024. godine, sprovodeći plan koji smo izložili prije svega kreditorima, kompanija počne da posluje stabilno i izvršava sve svoje obaveze. Konkretno da počne da vraća dugove, dospjele glavnice i kamate. Naravno, podrška vlade odnosno države će biti potrebno s obzirom na to da se jedan veliki dio potraživanja odnosi i na poreski dug tako da je reprogram poreskog duga nešto što ćemo definitivno morati da rješavamo s državom.

Govorilo se o tome da u postoji višak zaposlenih u administraciji Plantaža, a manjak radnika u vinogradima. Da li ste pravili novu sistematizaciju radnih mjesta - da li ćete smanjiti broj zaposlenih, u kom dijelu i za koliko?

Ta sistematizacija definitivno će pokazati da na određenim pozicijama postoji višak ljudi, ali, sa druge strane, biće i onih pozicija koje će u skladu sa novim planovima biti potrebno kadrovski osnažiti kompaniju.

Kakvim ocjenjujete poslovanje prethodne uprave kompanije? Kakvo ste stanje zatekli?

To je prosto nevjerovatno, dovesti kompaniju u ovakvo stanje, možda to najbolje govori o tome kako su radile prethodne uprave.

Da li je nova uprava Plantaža istraživala kako je došlo do sklapanja ugovora “Plantaža” pod rukovodstvom Verice Maraš sa kompanijom OMP Inženjering, a u vezi sa osnivanjem fabrike briketa? Da li postoje sumnje da je poravnanje u ovom slučaju bilo nepotrebno i da je bilo na štetu Plantaža?

Nanijeta je direktna šteta kompaniji Plantaže. Sve ukazuje da je kompanija Plantaže bila u jako povoljnoj poziciji da taj spor bude riješen u korist kompanije. Međutim, jednom jako čudnom odlukom kompanija je odlučila da odustane od sudskog procesa i sklopi vansudsko poravnanje i na taj način se odrekne potencijalne nadoknade štete koja je procijenjena na tri miliona eura od strane firme OMP Inženjering i da firmi plati negdje oko milion i 300 hiljada eura. Nesumnjivo je načinjena šteta. Sve nalaze koje budemo imali proslijedićemo nadležnom tužilaštvu...