Društvo

PROBLEM: PLJEVLJACI VEĆ 36 DANA BEZ VODE ZA PIĆE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Većina stanovnika Pljevalja već više od mjesec nema vodu za piće sa gradskog vodovoda, odnosno, u većem dijelu grada voda iz gradskog vodovoda nije upotrebljiva za piće, prenosi Dan.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Prema zvaničnim podacima pljevaljskog preduzeća “Vodovod”, voda iz gradske vodovodne mreže nije se mogla koristiti za piće od 2. do 20. decembara prošle godine, navodi Dan.

Od 20. decembra voda se jedino može koristiti sa izvorišta Jugoštica, odnosno vodu iz gradskog vodovoda mogu konzumirati potrošači u naselju Guke.

”Voda sa vodovoda “Breznica” i “Pliješ” bakteriološki je ispravna ali mutnoća prelazi zakonom dozvoljene granice, te i dalje nije za piće”, saopšteno je iz Vodovoda, uz napomenunu da će građani o svim novim promjenama biti blagovremeno obavješteni.

Iz gradskog “Vodovoda” 2. decembra prošle godine građani su pozvani da uopšte ne koriste vodu iz gradske vodovodne mreže, jer se u tom momentu u vještačkoj akumulaciji Otilovići, odakle grad dobija najviše vode, pojavila mrlja.

Uslijedilo je ispitivanje u kojoj mjeri pojava nepoznate tečnosti u pomenutoj akumulaciji negativno utiče na kvalitet vode. Potom je stiglo saopštenje da nema opasnosti za kvalitet vode, ali je u međuvremenu, usljed obilnih padavina, došlo do uvećanja mutnoće. U takvim okolnostima građani opet nijesu mogli da piju vodu iz gradskog Vodovoda, jer su bila zamućena sva izvorišta. Takva je situacija potrajala do 20. decembra, kada je saopšteno da se voda jedino može koristiti sa izvorišta Jugoštica, ali tu vodovodnu mrežu koriste samo potrošači u jednom gradskom naselju, a oni drugi i dalje se za vodu za piće snalaze kako znaju i umiju.

Za ekologa Milorada Mitrovića pitanje sa vodosnabdijevanjem grada prelazi svaku granicu i postavlja se pitanje šta treba dalje raditi. Prema njegovom mišljenju, neophodne su adekvatne mjere lokalne uprave, ali i Vlade Crne Gore.

”Pitanje vodosnabdijevanja grada je neophodno staviti na prvo mjesto svih radova u narednoj godini. Ako to nije urađeno u usvojenom budžetu za 2022. godinu, onda ne treba bježati ni od rebalansa budzeta u najhitnijem vremenu. Ne može se prihvatiti da i u narednom periodu imamo takvu situaciju, da čim padne kiša voda nije za piće, odnosno, da veći dio godine nemamo vodu za piće”, istakao je Mitrović, uz poziv predstavnicima lokalne uprave da saopšte kada su Pljevljaci poslednji put u jesenjim, zimskim i proljetnim mjesecima imali ispravnu vodu za piće sa gradske vodovodne mreže.

Mitrović napominje da grad nema dovoljno vode kada je suša, tako da se moraju tražiti nova izvorišta na kojima se moraju praviti kaptaže.

”Okolina Pljevalja je izuzetno bogata vodom. Sa okolnih izvorišta vodu treba usmjeriti u gradsku vodovodnu mrežu. Pritom, treba sve uraditi da se izvrši zamjena dotrajale vodovodne mreže i da se maksimalno smanje gubici od izvorišta do potrošača ”, izjavila je Mitrović za Dan i podvlači da se voda ne smije prosipati.

”Neophodno je zamijeniti i azbestne cijevi, koje su veoma opasne po zdravlje”, kazala je  Mitrović za Dan.

Proteklih dana iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore pozvali su lokalnu vlast i uprave lokalnih preduzeća da smanje cijene vode i drugih komunalija za lica koja su materijalno ugrožena.

”Neophodno je od 1. januara 2022. godine, svim potrošačima koji se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad odobriti popusti na mjesečni račun od 30 odsto. Posebno zahtijevamo smanjenje računa za vodu, jer ista već više od jednog mjeseca nije za piće”, kazala je Danu odbornica Demokrata u lokalnom parlamentu Vesna Lončar.

Tagovi