Društvo

RADULOVIĆ NAJAVILA: INFEKTIVNA KLINIKA I KLINIKA ZA PSIHIJATRIJU PRESELIĆE SE U NOVI OBJEKAT

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je u razgovoru za Dan da očekuje da u 2022.godini započne izgradnja objekta za Infektivnu kliniku i Kliniku za psihijatriju, koji bi trebalo da bude završen 2024. godine.

Izvor: screenshoot/youtube/Vijesti Online

Inače, ove klinike su već decenijama smještene u skučene montažne objekte pored Dvorca Petrovića na Kruševcu.

Prema riječima Ljiljane Radulović, KCCG je tokom 2021. godine dokazao da je oslonac svakog građanina i svake porodice koja živi u našoj zemlji. Ona je podsjetila da je u toj godini nadoknađeno 40.000 pregleda koji su odloženi zbog zatvaranja te ustanove za nekovid pacijente u prvoj godini pandemije, navodi Dan.

"Podsjećam da je KCCG tokom 2020. godine, kada je bio dominantan najslabiji soj korona virusa, čak na šest mjeseci bukvalno bio zatvoren i nedostupan za svakog pacijenta koji nije bio kovid ili hitan slučaj. Mi smo, međutim, ove godine, koja je i što se same pandemije tiče bila mnogo zahtjevnija, dokazali da možemo mnogo bolje: ne samo da smo nadoknadili 40 hiljada pregleda iz prošle godine, već smo tokom cijele godine, čak i kada smo bili na izmaku snaga i ostalih kapaciteta, radili kao sat: KCCG nije stao ni na sekundu. U KCCG se trenutno ukupno liječi preko 600 pacijenata.

Kovid, dakle, čini samo deset odsto. To je dokaz predanog rada i odlične organizacije. Mi se ove godine borimo sa opasnijim sojem virusa, nadoknadili smo oko 40.000 zaostalih pregleda iz prošle godine, a za razliku od najjačih evropskih bolnica, radimo sve procedure sve vrijeme. KCCG tokom svake sedmice uradi oko osam hiljada pregleda, prijema, operacija i sl. To znači da smo za godinu u ovoj kući pružili preko 320 hiljada zdravstvenih usluga, što je praktično pola Crne Gore. Taj rezultat postiže oko 3000 zaposlenih", kazala je Radulović za Dan.

Na pitanje Dana kada očekuje da budu završene tri klinike - Infektivna, Klinika za psihijatriju i Klinika za dermatovenerologiju, ona je odgovorila da je početak izgradnje planiran 2022. godine.

"Projektovano vrijeme izgradnje su dvije godine. Izgradnjom ove dvije klinike stiču se normalni uslovi za rad, dostojni medicine 21. vijeka. Prvi put od otvaranja KCCG napokon će sve ove klinike imati tehničke uslove za rad. Konkretno, mi smo sve vrijeme bili prinuđeni da životno ugrožene pacijente tretiramo u glavnoj zgradi. To će se, konačno, na dobrobit i pacijenata i ljekara, promijeniti. Osim toga, u okviru Centra za mentalno zdravlje prvi put ćemo imati i Odjeljenje za dječiju psihijatriju. To znači da naši najmlađi pacijenti više neće morati nužno da budu tretirani u inostranstvu ili u nedostatnim kapacitetima IBD-a, već će kompletnu zdravstvenu zaštitu ostvarivati u KCCg", naglasila je Radulović.

Upitana da li imaju dovoljno kadra za te jedinice i na kojim odjeljenjima imaju deficit ljekara i specijalista, kaže da je toku postupak donošenja plana stručnog i naučnog usavršavanja za 2022. godinu.

"Rukovodioci organizacionih jedinica dostavljaju predlog specijalizacija i užih specijalizacija. Ukoliko Medicinski odbor i Odbor direktora usvoje predlog plana i Ministarstvo zdravlja da saglasnost kojom se usvaja Plan stručnog i naučnog usavršavanja, planiramo da raspišemo 50 specijalizacija", poručila je Radulović za Dan.

Ona smatra da država dovoljno ulaže u obrazovanje medicinskog kadra.

"Konačno smo dosegli ono što je doskora bilo misaona imenica: ljekari se ne stvaraju preko noći niti favorizovanjem pojedinaca ili svojevrsnom privatizacijom i "držanjem šape" na određene specijalizacije. Zahvaljujući proaktivnom pristupu ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, ove godine smo raspisali rekordan broj specijalizacija", zaključila je Radulović.