Društvo

PRIMARNI NIVO NAJVIŠE POGOĐEN POVEĆANJEM BROJA ZARAŽENIH

Autor Mia Stanković Izvor MINA

Primarni zdravstveni sektor, prvenstveno domovi zdravlja i zaposleni koji se bave otkrivanjem virusa najviše su pogođeni povećanjem broja inficiranih koronavirusom, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

Izvor: Institut za javno zdravlje Crne Gore

On je rekao da povećanjem broja zaraženih bolnice i Klinički centar Crne Gore nijesu toliko pogođeni.

„Zbog povećanja broja zaraženih najviše je pogođen primarni nivou, prije svega domovi zdravlja i oni koji se bave detekcijom virusa i praćenjem slučajeva, odnosno IJZ i higijensko epidemiološke službe lokalnih domova zdravlja“, rekao je Galić u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao nadležni prave projekcije na koji način zdravstveni sistem može da odgovori ukoliko se situacija dodatno iskomplikuje.

"Nadamo se da će karakteristike omikron soja pomoći da se izborimo sa njim, ali prije svega su nam potrebni građani koji će se pridržavati mjera, koji će se vakcinisati i na taj način pomoći zdravstvenim radnicima da stabilizujemo situaciju“, naveo je Galić.

Govoreći o odluci o ukidanju kovid potvrde pola godine nakon druge doze, Galić je podsjetio da je prvo bila preporuka da se tri mjeseca od posljednje doze ili prebolijevanja, osobe vakcinišu.

„Nije bila ideja da se pospješi vakcinacija, već serološkim studijama koje smo radili, mi smo došli do zaključka da već nakon četiri do pet mjeseci od prebolovanja ili vakcinacije, zaštita od infekcije naglo pada“, pojasnio je Galić.

On je istakao da prvi rezultati pokazuju da je nakon buster doze jako dobar imuni odgovor.

„Vidjećemo koliko dugo će se moći održati na nekom nivou koji će garantovati da osoba prije svega neće dobiti teške oblike bolesti, da neće biti hospitalizovana ili da ne bi trebala da nastupi smrt, što je inače i glavni cilj vakcinacije“, rekao je Galić.

On je kazao da se u ovoj situaciji može očekivati da se i vakcinisana osoba u susretu sa omikron sojem zarazi, u koliko ne nosi masku.

Galić je istakao da istraživanja koja dobijaju iz inostranstva iz država koje su među prvima bile pogođene omikron sojem, govore da su u 50 do 75 odsto slučajeva vakcinisane osobe zaštićene od teških oblika obolijevanja.

Kako je dodao, to je procenat koji je nešto manji u odnosu na neke ranije sojeve ili primarni alfa Vuhanski soj.

Galić je rekao da ipak u velikoj mjeri doprinosi da se osoba izbori sa samim virusom.

Na pitanje koliko građana treba da bude vakcinisano da bi se postigao kolektivni imunitet,

Galić je pojasnio da u kolektivni imunitet ulazi i takozvani prirodni, koji se može steći nakon prebolijevanja.

On je dodao da bi otprilike 75 odsto stanovništva trebalo da bude vakcinisano da bi se stvorila neka vrsta imuniteta, koja bi garantovala da može da se suprimira sama pandemiju.

"To sve zavisi od toga kako će se dalje odvijati pandemija. Ali ono što je vrlo bitno, da u ovom trenutku vakcinacija štiti od teških oblika obolijevanja“, rekao je Galić.

On je ponovio da od zaraze u velikom procentu u kombinaciji sa vakcinama štiti nošenje maske, kao jedan od vidova preventivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, koji omogućava da virus uopšte ne dospije u organizam.

Galić je, upitan kolika je šansa da su postojeće vakcine efikasne i protiv omikron soja koronavirusa, odgovorio da uvijek postoji rizik da svaka nova mutacija izazove manju efikasnost i efektivnost vakcina.

"Vakcine po zadnjim stručnim izvještajima, u 50 do 75 odsto slučajeva, čak i protiv omikrona, sprečavaju teške oblike bolesti“, rekao je Galić.

On je kazao da se smatra da jedan od razloga zbog čega su smanjene hospitalizacije, visoki obuhvat vakcinacije u državama koje su bile prve pogođene.

"I to je jedan od rizika zbog čega smo mi u Crnoj Gori jako oprezni, obzirom da nijesmo imali obuhvat vakcinacijom na tom nivou. Tako da pratimo situaciju i to je otprilike bojazan, da zbog manjeg obuhvata vakcinacijom ne budemo teže pogođeni“, kazao je Galić.

On je naveo da Crna Gora za sada nije teže pogođena, ali da će se ti znati u sedam do deset narednih dana.

Galić je rekao da je sama kampanja vakcinacije i početak vakcinacije prolazio kroz različite faze, kao i sve vrste kampanja.

„Za vakcinaciju se obično u prvim danima odluče oni koji su svjesni trenutne situacije i građani koji imaju zdravstvenu kulturu na višem nivou i povjerenje prema zdravstvenim institucijama i proizvođačima vakcina“, kazao je Gali
ć.
To je, prema njegovim riječima, razlog zbog čega je Crna Gora u prvim danima bila rekorder u Evropi po broju vakcinisanih osoba.

On je istakao da nakon toga dolazi do pada u broju vakcinisanih.

"Ono na čemu sada insistiramo jeste da svi oni koji su primili dvije doze, prime i buster dozu i kako vrijeme odmiče taj broj bi trebao biti sve veći“, naveo je Galić.

Galić je ocijenio da uvijek može bolje i da to nijesu obuhvati na nekom nivou koji može garantovati da će se prekinuti transmisiju virusa.

On je kazao da će o preporukama vezanim za školu znati tek nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

„I biće direktan rezultat onoga kako se budemo ponašali i da li ćemo pametno i odgovorno da se ponašamo tokom ovih praznika“, rekao je Galić.
Galić je naveo da će mogućnost za neke promjene biti manja, ako epidemiološka situacija bude na ovom nivou.