Društvo

EURO DANAS SLAVI ROĐENDAN!

Autor Milena Mijušković Izvor MINA

Euro, prva nova valuta koja je u 21. vijeku uvedena u opticaj, slavi danas 20. rođendan, od kada je u fizičkom obliku puštena u promet.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Novčanice i kovanice eura prvi put su se 1. januara 2002. godine našle u fizičkom obliku u džepovima oko 300 miliona stanovnika zemalja evropskog monetarnog bloka, koji je tada činilo 12 država.

Tog dana, u istoriju su otišle nacionalne valute 12 članica eurozone - njemačka marka, francuski franak, italijanska lira, austrijski šiling, španska pezeta, grčka drahma i druge, prenosi Tanjug.

Tokom godina, broj članica evropskog monetarnog bloka se proširio na sadašnjih 19, pa su se tako i Estonci oprostili od domaće novčane jedinice estonske krune, Litvanci od litasa, Slovenci od tolara.

Ime euro je zvanično prihvaćeno 16. decembra 1995. u Madridu.

Euro je uveden u svjetsko finansijsko tržište kao računovodstvena valuta 1. januara 1999, zamijenivši dotadašnju Evropsku obračunsku jedinicu (ECU), a tri godine kasnije su fizičke novčanice i kovanice eura postale stvarni novac u novčanicima Evropljana.

Evropljani su novu novčanu jedinicu prihvatili s puno optimizma. Međutim, kriza državnog duga eurozone iz 2011. godine dovela je u pitanje opstanak eura, pri čemu su se hedž fondovi čak otvoreno kladili na kolaps jedinstvene valute.

Uprkos dužničkoj krizi, koja je u nekim zemljama eurozone trajala sve do 2018. godine, evropska valuta je opstala, a spremnost vodećih evropskih ekonomija, prije svega Njemačke i Francuske, da se snažnije krene putem veće finansijske integracije monetarnog bloka, uključujući zajedničko zaduživanje, znači da je euro dostigao zrelost i da ima sigurnu budućnost.

Hrvatska i Bugarska pripremaju se da uvedu euro i zvanično postanu članice eurozone naredne, odnosno 2024. godine respektivno, što bi bilo prvo proširenje monetarnog bloka poslije 2015. godine, kada je u članstvo primljena Litvanija.

Povodom 20. godišnjice od uvođenja eura, Francuska će danas pustiti u opticaj novu kovanicu od dva EUR.

Ranije je najavljeno da će novčanice eura do 2024. godine dobiti potpuno nov izgled, odnosno da će biti redizajnirane.

Tagovi