Društvo

SKUPŠTINA CRNE GORE JEDNOGLASNO USVOJILA IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA U KORIST NOVINARA

Autor Milena Mijušković

Skupština Crne Gore večeras je jednoglasno, sa 70 glasova svih prisutnih poslanika i pozicije i opozicije, usvojila izmjene Krivičnog zakonika, kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, naveli su iz Akcije za ljudska prava.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su glasali za ove izmjene KZ-a, kao i svim nevladinim organizacijama koje su podržale predlog Akcije za ljudska prava i Sindikata medija Crne Gore. Očekujemo da ovaj jednoglasni stav Skupštine bude prepoznat kao beskompromisno protivljenje svakoj vrsti nasilja prema novinarima i ometanju i sprječavanju njihovog rada u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

“Pored propisivanja kvalifikovanih oblika krivičnih djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda, predloženo je uvođenje dva nova krivična djela Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka, po uzoru na slična krivična djela koja štite službena lica u obavljanju službene dužnosti”, dodaje se u saopštenju.

Nedavno se u konsultacijama sa ministarstvom pravde odustalo od uvođenja novih krivičnih djela i iz nomo-tehničkih razloga pristupilo reformi postojećeg krivičnog djela Sprječavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija i dodavanja kvalifikovanih oblika postojećim krivičnim djelima.

“Sindikat medija Crne Gore se od 2014. godine zajedno sa HRA zalaže za izmjene KZ-a u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara. Ove godine im se pridružilo još sedam NVO i to: Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i NVO 35mm”, zaključuje se u saopštenju.

A na Tviteru se oglasila ministarka Tamara Srzentić.

Možda ce vas zanimati