Društvo

UGOSTITELJI HOĆE DA RADE: KO ĆE NAMA NADOKNADITI ŠTETU?

Autor Gordana Bojanić

Ugostitelji neprijatno iznenađeno mogućnošću da bi Vlada svega nekoliko dana uoči Nove godine mogla da donese odluku o zatvranju ugostiteljskih objekata.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Iz NVO "Ugostitelji" kažu da su sada u neprijatnoj i neizvjesnoj situaciji jer su gotovo svi prodali aranžmane za doček.

"Zatvranje lokala tokom novogodišnjih i božićnih praznika je udar za sve nas koji hranimo porodice od ovog hljeba, a koje će za posljedicu imati gomilanje gubitaka, ali i smanjenje u punjenju budžete drzave. Svi smo obezbijedili i određene zalihe hrane koja će, po svemu sudeći, propasti pa se pitamo ko će nam nadomjestiti štetu", navode u saopštenju.

Razočarani su i što nadležni, kako kažu, ni ovog puta nijesu imali sluha za njih, pa je izostao dijalog sa ugostiteljima.

"Sigurni smo da bi kroz zajedničke razgovore mogli doći do kompromisa u interesu svih, umjesto što nas ponovo vlast diskriminiše i samo nas zatvara kao da smo mi jedini uzrok širenja infekcije. Svjesni smo da je zdravlje na prvom mjestu, ali moramo napomenuti da niko ne može sebi dozvoliti luksuz da ne radi dvije sedmice, jer će ovo za mnoge biti veliki udar, zbog čega će morati da zatvore lokale i otpuštaju radnike", navodi se u saopštenju.

Apeluju na Vladu da ne dozvoli zatvaranje ugostiteljskih objekata tokom praznika.

"Sankcionišite sve kolege koje ne poštuju mjere koje su na snazi, jer je povoljna epidemioloska situacija u interesu svih. Tokom praznika očekujemo veće promete, što znači i veće prihode po osnovu poreza koji se slivaju u državnu kasu od koje se finansira državna administracija, a zatvranje će imati katastrofalne posljedice i za nas i za državu. Još jednom pozivamo nadležne da preispitaju ovu odluku prije nego sto načine katastrofalnu štetu i nama i njima", zaključuje se u saopštenju.