Društvo

DRAKIĆ: NAĆI REŠENJE ZA OČUVANJE ALUMINIJSKE INDUSTRIJE, CRNOGORSKI PRIVREDNICI PODNOSE VELIKO BREME KRIZE

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić rekla je da crnogorski privrednici podnose veliko breme krize koja je dovela u iskušenje stabilnost njihovih aktivnosti, prenose Vijesti.

Izvor: Privredna komora Crne Gore

"Ovih dana svjedočimo i zatvaranju proizvodnje aluminijuma koja značajno učestvuje u spoljnotrgovinskom bilansu", kazala je Drakić na sastanku privrednika sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Apelovala je da se nađe rješenje u cilju očuvanja te grane industrije i radnih mjesta.

Istakla je i da zabrinjava broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, navode Vijesti.

Spora naplata i nelikvidnost i dalje su, kako kaže, među najvećim problemima crnogorskih preduzeća.

Prenoseći zahtjeve privrednika, navela je da treba još jednom razmotriti prelazak na proporcionalno oporezivanje, naglašavaju Vijesti.

 Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović kazao je da turizam generiše značajan broj zaposlenih, ali se suočava sa problemom pronalska kvalifikovane radne snage u sezoni, navode Vijesti.

Smatra da treba uvesti kategoriju stalnog sezonskog radnika.

"Treba uložiti dodatni napor da gosti dolaze u Crnu Goru i van sezone", kazao je Jovović, ukazujući na nedovoljna izdvajanja iz budžeta za promociju turizma.

Dragan Bokan iz Odbora udruženja za trgovinu rekao je da se najveći dio BDP-a Crne Gore stvara upravo u sektoru trgovine.

"To dovoljno govori o značaju ovog sektora, posebno u periodu kovid krize", kazao je Bokan.

On je istakao da je sektor trgovine u prva dva kvartala ostvario rast prometa od oko 20 odsto.

Otežana naplata potraživanja, siva ekonomija su, kako je naveo, među problemima koji opterećuju trgovinu.

Rekao je da poslovanje opterećuje i otežan pristup kreditima, zbog čega je pozdravio najavljeno formiranje kreditno-garantnog fonda, naglašavaju Vijesti.

Osvrnuo se i na zakonsku odredbu kojom je uvedena neradna nedjelja ocijenivši da je to barijera u poslovanju.

Smatra da se time državi nanosi šteta, jer se, kao turistička destinacija, gostima koji dolaze vikendom i praznicima onemogućava da uđu u prodavnicu.

Kad je u pitanju dolazak stranih lanaca, rekao je da se "moramo okrenuti sebi". "Treba da pokušamo da pozicioniramo još jače domaću prouzvodnju, a ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete. Spremni smo da razgovaramo o tome", poručio je Bokan.

Smatra da implementacija programa "Evropa sad" neće pasti lako velikom broju privrednika i da ga je trebalo uvoditi postepeno.

Smatra da će dovesti do zatvaranja određenog broja privrednih subjekata, a neki će izlaz tražiti u sivoj ekonomiji, zaključuju Vijesti.