Društvo

KCCG: PRVI PUT URAĐENE OPERACIJE UKLANJANJA STRANIH TIJELA KOD DJECE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

U Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), prvi put su urađene operacije uklanjanja stranih tijela kod mališana kod kojih je prethodno operativnim putem liječen deformitet grudne kosti.

Izvor: MONDO

Iz KCCG-a saopšteno je da su operacije urađene u okviru Pectus programa, koji se od nedavno sprovodi.

Navodi se da su planirane operacije korekcije deformiteta grudnog koša u saradnji sa konsultantom iz Turske i grudnim hirurzima iz Centra za grudnu hirurgiju KCCG.

Iz KCCG-a su najavili da je planirano stvaranje uslova za formiranje Pectus centra u kojem će se kod djece sprovoditi neoperativno liječenje deformiteta grudnog koša uz pomoć ortoze.

 "Ova metoda, koja se u svijetu koristi posljednjih godinu i po dana, može se primjenjivati od najranijeg uzrasta do perioda adolescencije čime se izbjegavaju nepotrebne operacije", kaže se u saopštenju KCCG-a.

Dodaje se da je ona posebno jednostavna za djecu od navršene pete godine i stariju.

"Primjenom ortoze u liječenju deformiteta grudne kosti djeca ne moraju, kao što je slučaj kod hirurškog liječenja, trpjeti bolove i proživljavati traumu koju sa njima proživljavaju i njihovi roditelji", kazali su iz KCCG-a.

Prema njihovim riječima, uvođenjem ortroza u liječenju korist je višestruka.

"Djeca imaju komforniji tretmana bez trauma a zdravstveni sistem smanjuje troškove liječenja", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su najčešći deformiteti grudne kosti kod djece kokošije (pectus carinatum) i ljevkaste (pectus infundibuliforme) grudi.

"To su urođeni deformiteti grudne kosti koji mogu nastati odmah po rođenju ili u kasnijem uzrastu sa razvojem djeteta. Može se otkriti od treće do četvrte godine, a najčešće ipak u starijem uzrastu kada deformitet postane izraženiji", zaključuje se u saopštenju.

Tagovi