Društvo

NOVA PLATFORMA ZA GNIJEŽĐENJE PELIKANA NA SKADARSKOM JEZERU

Autori Milena Mijušković Nacionalni parkovi Crne

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore postavilo je platformu za gniježđenje pelikana u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Izvor: NP Skadarsko jezero

Pelikani se gnijezde isključivo na malim plutajućim ostrvima, a prirodna plutajuća ostrva nestaju usljed eutrofikacije (zarastanja) jezera, zbog čega su vještačke platforme postale neophodnost u cilju omogućavanja uslova za gniježđene tih ptica, pojasnili su iz NPCG.

Služba zaštite tog nacionalnog parka je, u saradnji sa ornitolozima Prirodnjačkog muzeja i dobavljačem, 17. decembra platformu postavila u rezervatu Pančeva oka, čime su se, kako se navodi, poboljšali uslovi za gniježđenje te zakonom zaštićene vrste.

Postavljanje platforme realizovano je u okviru projekta Pannonia Adra Connection - PA.CON. Projekat PA.CON realizuje se u okviru INTEREG-IPA programa prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosni i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske – Opština Nijemci, Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao i iz Crne Gore – NVO „Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore“, navode u saopštenju.

Cilj projekta je doprinos razvoju održivog turizma u ciljanoj regiji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, korišćenjem i aktiviranjem neiskorišćenih prirodnih resursa i dobara povezanih sa ornitofaunom. "Specifično, stvaranjem zajedničke turističke ponude povezane sa ornitofaunom i prirodnim resursima ovaj će projekat ojačati i diversifikovati turističku ponudu prekograničnim pristupom i omogućiti održivo korišćenje prirodne baštine u prekograničnoj regiji", kako dodaju iz NPCG.

Takođe podsjećaju da su, u okviru pomenutog projekta, dosad realizovali: nabavku lap-topova i fotoaparata, izradu postavke i prezentacije kulturnog nasljeđa u Centru za posjetioce u Virpazaru, sanaciju osmatračnice za posmatranje ptica na Stanaju i izradu osmatračnice na Radušu. U toku je realizacija projekta izrade i instaliranje 3D znaka, a očekuje se i adaptacija zgrade Centra za posjetioce na Vranjini i nabavka električnih bicikala i solarnih stanica za njihovo punjenje.