Društvo

DUG FZO APOTEKAMA 12 MILIONA, GRAĐANI PLAĆAJU GREŠKE FONDA?

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje prema privatnim apotekama za izdavanje ljekova na recept do kraja ove godine najvjerovatnije će iznositi oko 12 miliona eura, zbog čega trpe i građani jer im je manje dostupna terapija, prenose Vijesti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

To tvrde nezvanični izvori, dok iz menadžmenta ove ustanove, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”. FZO navodno nema ni dovoljno sredstava za isplatu decembarskih zarada zaposlenima u zdravstvenom sistemu, zbog čega su Ministarstvu finansija prije dvadesetak dana uputili dopis za obezbjeđenje nedostajućih deset miliona eura.

Iz FZO nisu odgovorili koliki je ukupan dug ove ustanove prema privatnim apotekama, da li su izmirene obaveze i, ukoliko nisu, kada će. “Vijestima” se prethodnih dana obratilo više pacijenata, tvrdeći da u pojedinim privatnim ustanovama ne mogu da podignu terapiju na recept, ali mogu da je kupe, zbog čega po ljekove sada uglavnom idu u državne apoteke.

Zbog propusta u radu FZO privatne apoteke od septembra nisu dobile ni cent za izdavanje ljekova za recept, a posljednja isplata, navodno, bila je za junske fakture, pišu Vijesti.

FZO je krajem septembra zaključio nove ugovore sa privatnim apotekama u kojima se izdaju ljekovi na recept. Od 1. oktobra lijek na recept moguće je, osim u 55 državnih, podići i u 79 privatnih apoteka, dok je ranije ugovor sa FZO imalo njih 189. Uslov je, između ostalog, bio da jedna privatna apotekarska firma u Podgorici može da odredi dvije apoteke, a u ostalim gradovima po jednu u kojima se može podići lijek na recept.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je cilj Vlade, kada je usvojena nova mreža u kojoj su samo javne ustanove, bila da građanima, “umjesto dosadašnje nekolicine privatnika”, na raspolaganju bude mnogo više njih.

”Umjesto samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku”, rekla je ona.

FZO je u septembru raspisao javni poziv za privatne zdravstvene ustanove u kojima će se liječiti građani koji na određene usluge u javnom sistemu čekaju duže od 30 dana. Javni poziv okončan je 5. oktobra, a iz ove ustanove mjesecima ne odgovaraju koliko je ponuda stiglo i kada se očekuje potpisivanje ugovora, kako navode Vijesti.

Tagovi

FZO