Društvo

Prosvjetari spremaju peticiju za Vladu: Da se koeficijent obračuna zarada poveća!

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

Dok Vlada poziva zaposlene da, preko online-kalkulatora, izračunaju kolika bi im bila plata, ukoliko u parlamentu prođe program "Evropa sad", prosvjetni radnici za Vladu pripremaju peticiju, kako bi skrenuli pažnju na svoj status, pišu Vijesti.

Milojko Spajic press
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predstavnica Prosvjetne zajednice Olivera Leković kazala je za TV Vijesti da će peticija krenuti sljedeće sedmice, a ključni zahtjev je da im se koeficijent za obračun zarada sa sadašnjih 7, 6 poveća na 12 i po.

I u Prosvjetnoj zajednici i u Sindikatu prosvjete ističu kako nemaju ništa protiv da se zarade uvećaju svima, ali ukazuju na neke nelogičnosti, kako navode Vijesti.

Sve su to sindikalci predočili ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporti Vesni Bratić, ali pošto neke odgovore nijesu dobili, traže sastanak s ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem, a iz MFSS kazali su da će sastanak imati uskoro. Takođe podsjećaju da je Sindikat podržao program Evropa sad, prema kome će prosvjetnim radnicima plate rasti u prosjeku preko 17 odsto, a njihovim statusom dodatno će se pozabaviti naredne godine, kako prenose Vijesti.

U Prosvjetnoj zajednici strahuju da je vremena sve manje, a nijesu zadovoljni ni aktivnostima Sindikata i ministarke Bratić. Zato naredne sedmice kreću sa peticijom, koju će uputiti Vladi.

Tagovi