Društvo

U PODGORICI NAJVEĆI BROJ HIV ZARAZENIH U PODGORICI - 44%!

Autor Mia Stanković

Gradonačelnik dr Ivan Vuković učestvovao je na Zdravstvenom forumu održivosti zdravstvenih usluga u regionu Jugoistočne Evrope i Centralne Azije koji se u petak održao u Istanbulu.

izjava gradonacelinka ivana vukovica
Izvor: Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica

Forum je okupio više od 150 eksperata iz 21 države u oblastima prevencije HIV/AIDS-a, kao i gradonačelnike i predstavnike nekoliko gradova koji su se potpisivanjem Pariske deklaracije pridružili Gradovima brzog odgovora na HIV/AIDS epidemiju.

Glavni grad Podgorica se potpisivanjem Pariske deklaracije, u decembru 2019. godine, pridružio gradovima brzog odgovora i time se obavezao da će doprinijeti okončanju AIDS epidemije do 2030. godine kroz unaprjeđenje lokalnog odgovora.

Predstavnici Glavnog grada su učešće uzeli na panelu „Dobre prakse gradova u odgovoru na HIV i COVID 19 epidemiju“ gdje je gradonačelnik Vuković predstavio realizovane aktivnosti kao i novouspostavljeni servis za građane i građanke - „Kuća zdravlja“. U svom izlaganju je naglasio važnost uloge koju lokalne zajednice i gradovi imaju u okončanju AIDS epidemije, a naročito imajući u vidu da se najveći broj HIV slučajeva u Crnoj Gori registruje u Podgorici – 44%. Takođe, ukazao je na važnost borbe protiv stigme i diskriminacije osoba koje su pogođene HIV-om u Crnoj Gori i naglasio da je uloga svih gradova u podizanju svijesti o ovom pitanju veoma značajna.

Glavni grad je na Forumu takođe predstavljao Ivan Terzić, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada.

Forum je organizovan u okviru #SOS projekta koji realizuje Alijansa za javno zdravlje iz Ukrajine uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-s, tuberkuloze i malarije. SOS projekat u Crnoj Gori realizuje NVO CAZAS u saradnji sa NVO Juventas, Kvir Montenegro, Crnogorska fondacija za HIV, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja i Zaštita.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupna je na sljedećem linku:

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića, Zdravstveni forum održivosti preventivnih usluga
Izvor: Biro za odnose s javnošću Glavnog grada Podgorica

Tagovi