Društvo

LAMELE U PODNOŽJU LJUBOVIĆA PREDVIĐENE ZA RUŠENJE, NE PLAĆAJU STRUJU?

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

Iako iz CEDIS-a tvrde da sporni objekat nikad nije priključen na mrežu, stanari kažu da je snabdijevanje strujom uredno, ali i da za potrošnju ne dobijaju mjesečne račune, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Stanari spornih lamela nedavno su protestovali protiv najavljenog rušenja, navodeći da bi tako bez krova nad glavom ostalo preko 200 porodica. Ranije Ministarstvo održivog razvoja i turizma još 2018. donijelo je rješenje o rušenju dvije, a godinu kasnije i za treću lamelu.

U međuvremenu, kako su kazali na nedavnom protestu, novo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, najavilo je rušenje spornih lamela za decembar, navode Vijesti.

Osim što objekti, kako nadležni tvrde, nelegalni, nemaju ni saglasnost za priključenje na distributivni sistem električne energije.

”Za objekat investitora ‘PS Gradnja’, koji je izgrađen na UP 130 i 51 (parcela 3827/7, KO Podgorica III) nije izdato Rješenje o izdavanju saglasnosti za priključenje, niti Tehnički uslovi za priključenje. Dakle, Služba za pristup mreži Regiona 2 nije izdala nalog za priključenje navedenih objekata, niti izvršila priključenje predmetnih objekata na distributivni sistem električne energije”, navodi se u odgovoru CEDIS-a Vijestima.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” odgovorom su obuhvatili i ranije useljenu zgradu, ali i za objekte za koje je više puta najavljeno rušenje. Kažu i da su obaveze do sada uredno izmirene.

Prije nekoliko dana, međutim, protest su organizovali stanari sporne lamele i tražili da država odustane od rušenja, koje je najavljeno za ovaj mjesec. Kazali su i da je stanove u tom objektu kupilo preko 200 porodica i da će imovinu braniti životima.

Kazali su i da bi iz svega “lekciju trebalo da izvuku investitori, kojima nelegalna gradnja ne bi smjela da se isplati, građani, koji ne bi smjeli da ulažu u nekretnine koje nemaju urednu dokumentaciju, ali i nadležni organi, koji moraju raditi na stvaranju sistema izgradnje i kontrole izgradnje u kojem ovakvi propusti inspekcijskih i pravosudnih organa ne smiju da se dešavaju”.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač i izvršni direktor “PS Gradnja” je Dejan Petričević. On i njegov brat Bojan uhapšeni su 8. oktobra 2020. zbog sumnje da su počinili tešku krađu - da su nelegalno prikopčalii 252 računara na trafostanicu. Iz Uprave policije tada su saopštili da su u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima CEDIS-a i vještakom elektro struke izvršili pretres jedne trafostanice u glavnom gradu i podrumskih prostorija u stambenoj zgradi koje koristi privredno društvo “PS Gradnja”. Osumnjičeni su da su na taj način, od 15. decembra 2018. do 7. oktobra 2020. pribavili protivpravnu imovinsku korist od 204.666 eura, podsjećaju Vijesti.

Tagovi