Društvo

SZO PREPORUČUJE BUSTER DOZU LJUDIMA SA SLABIM IMUNIM SISTEMOM

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Savjetodavni panel Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučio je danas da ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem, ili su primili inaktivisanu vakcinu treba da prime buster dozu vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Liam McBurney/Pool

Mnoge države uvode imunizaciju buster dozom vakcine ciljajući na starije osobe i ljude sa zdravstvenim problemima, ali zabrinutost zbog novog omikron soja virusa navela je određene države da prošire svoju listu na veći dio populacije.

Sa niskom stopom vakcinacije koja je zabrinjavajuća u većem dijelu svijeta u razvoju, SZO je upozorila da bi primjena primarnih doza vakcina, umjesto treće doze, trebalo da bude prioritet, prenosi Rojters.

Ta preporuka SZO je uslijedila nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak kako bi procijenila potrebu za buster dozom vakcine protiv koronavirusa.

 Predsjedavajući SAGE-a Alehandro Kravioto, na konferenciji za novinare, kazao je da novi podaci pokazuju da efikasnost vakcina opada, uz značajan pad koji je primjećen kod starijih ljudi.

Kravioto je naveo da je jedna doza vakcine Džonson i Džonson i dalje efikasna u zaštiti, ali podaci iz kliničkih ispitivanja kompanije, a korišćenjem dvije doze, jasno pokazuju korist od dalje vakcinacije.

Direktorica odjeljenja za imunizaciju SZO- Kejt O Brajen kazala je da vakcine protiv koronvirusa štite veoma dobro šest mjeseci nakon primanja posljednje doze, uz izvjesnu manju, skromnu redukciju u zaštiti.

Tagovi