Društvo

BARSKA NADBISKUPIJA I KOTORSKA BISKUPIJA: Nećemo tražiti kovid potvrde kao uslov za ulazak u vjerske objekte

Autor Kristina Stevović Izvor Vijesti

Barska nadbiskupija i kotorska biskupija saopštile su da neće tražiti kovid potvrdu kao uslav za ulazak u vjerske objekte, što je propisano novim mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako prenose Vijesti, barski nadbiskup Rok Đonlješaj i kotorski biskup Ivan Štironja naveli su u saopštenju da ih je iznenadila odluka zdravstvenih vlasti bez prethodnih konsultacija sa crkvenim poglavarima, jer "duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i vakcinacijom".

Oni poručuju da ih ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mjera".

Možda ce vas zanimati

 "Katolička Crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje koronavirusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Kad su donesene mjere na razini države, nastojali smo se držati svih danih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja koronavirusa", piše u saopštenju.

Ističu da se Katolička Crkva odgovorno i ozbiljno, posebno preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi.

"Isto tako ne zaboravlja svoje specifično poslanje brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke Crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo to svoje temeljno poslanje. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje", zaključili su.

Tagovi