Društvo

AERODROMI CRNE GORE: EVO POD KOJIM USLOVIMA SE OD DANAS MOŽE UĆI U CRNU GORU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Iz kompanije Aerodoromi Crne Gore podsjetili su pod kojim uslovima se od danas može ući u državu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Sve putnike koji slijeću na crnogorske aerodrome podsjećamo da, za slobodan ulazak u zemlju, moraju imaju jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde”, saopšteno je iz kompanije.

Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza, kako navode, uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne COVID potvrde, i to:

“Da su potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa prije ulaska u Crnu Goru, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od primanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata”, navedeno je u saopštenju.

Kao treći od uslova za ulazak u Crnu Goru navode posjedovanje pozitivnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od deset dana, a nije stariji od šest mjeseci od dana izdavanja rezultata ovog testa.

“Negativnog rezultata brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 sati”, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko ne posjeduju tražene dokaze, oni koji žele ući u Crnu Goru moraju biti u karantinu ili samoizolaciji deset dana od trenutka ulaska u državu.

“Ako ne posjeduju ove dokaze, crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori mogu da uđu u Crnu Goru, uz određivanje mjere karantina ili samoizolacije u trajanju od 10 dana, a samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe, u skladu sa rješenjem sanitarne inspekcije”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, ovim licima samoizolacija može da se prekine nakon isteka šestog dana karantina, odnosno samoizolacije, uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije.

“Obaveza posjedovanja ovih dokaza ne odnosi se na lica mlađa od 18 godina”, zaključuje se u saopštenju.