digitalizacija

PREDSTAVLJEN PROGRAM "BRŽE DO LJEKARA" - EVO KAKO ĆEMO OD SADA ZAKAZIVATI PREGLEDE

Autor Gordana Bojanić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović predstavila je danas program "Brže do ljekara"

Izvor: MONDO

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, ovaj program podrazumijeva da pacijent kada dođe kod specijaliste na licu mjesta dobija termin idućeg pregleda i ne vraća se kod izabranog ljekara da bi dobio uput.

"Izabrani ljekari koji se žale da troše vrijeme na upute, sada su rasterećeni, pa očekujem da će imati 3 sata više da se posveti radu sa pacijentima. Građane ohrabrujem da podignu ljestvicu očekivanja od ljekara i da ljekare vratimo osnovnoj djelatnosti, pregledima", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Specijalisti će imati bolji uvid u stanje pacijenta kojeg prate.

"Ukoliko na pregledu shvatim da pacijentu treba bronhoskopija, u što kraćem vremenu, u ambulanti ćemo odmah zakazati, ne mora da se vraća kod izabranog ljekara", rekla je Borovinić i dodala da je produženo vrijeme pregleda kod ljekara specijaliste sa 15 na 20 minuta, a kod izabranog ljekara sa 10 na 15 minuta.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da se izabrani ljekari izdaju godišnje oko 180 hiljada uputa.

"Naš cilj je zadovoljan pacijent i ovo je teret koji moramo podnijeti", kazala je Radulović i dodala da je vrijeme da izabrani ljekari počnu da rade u punom kapacitetu, bez nepotrebne birokratije.

Izabrana doktorica za odrasle u Domu zdravlja Podgorica, dr Milena Cojić kazala je će novim načinom zakazivanja ljekari opšte prakse moći da se bave dijagnostikom.

"Pacijenti će lakše dolaziti do izabranog ljekara, biće više slobodnih termina", kazala je Cojić.

Govoreći o zahtjevu ugostitelja, a koji se odnosi na mogućnost odžavanja koncerat na otvorenom tokom praznika, ministarka je rekla da svaki epdemiološki rizik mora biti sankcionisan.

"Rizik je veliki, moramo da brinemo o zdravlju građana, sada kada se u Evropi pominje omikron soj. Ova zabrana masovno okupljanja je najavljena ranije da bi ljudi mogli da se pripreme. Odluka je na snazi do sledećih mjera", kazala je Borovinić.

Doktorica Cojić je kazala da se u Evropi mnogo duže čeka na pregled ljekara specijaliste.

"Kod nas se čeka 10 dana. Svi koji su hitni su zbrinuti", rekla je Cojić.

Na pitanje novinara koliko ljekara radi u privatnoj praksi, Radulović je kazala da ambulante funkcionišu nesmetano i da dodatni angažman ljekara ne utiče na rad KCCG.