Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: SULUDO JE MISLITI DA MINISTARKA I LJEKARI TREBA DA KONTROLIŠU NEPOŠTOVANJE MJERA!

Autor Jovana Raičević

"Sergej Boljević nikada nije bio član pregovaračkog tima Vlade Crne Gore kada je u pitanju nabavka vakcina", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Poslanik DPS-a Jevto Eraković upitao je ministarku da li je Sergej Boljević iz Moskve bio ili i dalje jeste član Vladinog pregovaračkog tima za nabavku Sputnjik vakcina.

“Ako je Boljević član pregovarackog tima cmogorske Vlade, molim Vas, da kažete i pod kojim uslovima – pro bono ili ugovorno. Da li je primao i, ako jeste, koliku nadoknadu za to? Da li je tačna njegova tvrdnja da je neko iz crnogorske Vlade obećao ruskoj strani da će Crna Gora kupiti 500.000 doza Sputnjika lajt?”, pitao je Eraković.

Ministarka je poručila da Sergej Boljević nikada nije bio član pregovaračkog tima Vlade Crne Gore kada je u pitanju nabavka vakcina.

Borovinić Bojović naglašava da je Vlada Cme Gore vodila zvanične diplomatske pregovore sa vladama zemalja proizvođača vakcina protiv Covid 19, tako da za taj posao nisu formirani posebni pregovarački timovi.

“U pregovore oko nabavke vakcina uključen je određeni broj predstavnika Ministarstva zdravlja, Ministarstva vanjskih poslova i drugih nadležnih institucija. Na taj način vodili i pregovori sa ruskom vladom, u koje je bio uključen stručni tim Instituta Gamale, proizvođača vakcine Sputnjik V, koji je i angažovao dr Sergeja Boljevića, specijalistu patofiziologije i pulmologije, šefa katedre patologije čovjeka na Univerzitetu u Moskvi. Dakle, dr Boijević je u pregovore bio uključen kao dio tima ruske vlade”, navela je Borovinić Bojović.

Članovi Vlade učestvovali su u bilateralnim pregovorima za nabavku vakcina isključivo sa vladama zemalja proizvođača i za taj posao nisu dobijali materijalnu nadokandu.

“Što se tiče vakcine Sputnjik lajt, nedavno sam razgovarala sa direktorom Instituta ”Gamaleja” i tvorcem Sputnjik V vakcine Aleksandrom Gincburgom i profesorom Sergejem Boljevićem o nabavci ove vakcina protiv koronavirusa. Cilj nam je da građanima Crne Gore budu dostupne vakcine različitih proizvođača, koje su efikasne, bezbjedne i kvalitetne, pa se iz tog razloga pregovara i o nabavci Sputnjik lajt”, poručila je ministarka.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša pitao je ministarku da li smatra da nosioci najviših javnih funkcija svjesnim kršenjem epidemioloških mjera i ponašanjem, odnosno izjavama koje su u suprotnosti sa stavovima nadletnih institucija (ministarstva zdravfja, Instituta za javno zdravlje…) omalovažavaju ogromne napore zdravstvenih radnika u gotovo dvogodišnjoj borbi protiv koronavirusa.

Borovinić Bojović je kazala da Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i cjelokupni zdravstveni sistem čine sve da se zaustavi širenje epidemije izazavane virusom korona.

“Mjere koje donosimo u zavisnosti od trenutne situacije, iako su često nepopularne i ograničavaju neke naše aktivnosti, neophodne su u našoj zajedničkoj borbi protiv COVID-19. Mi činimo sve što je u našoj moći da podignemo svijest građana da shvate da sve što radimo je u njihovom interesu. Zato se i zalažemo za poštovanje epidemioloških mjera i vakcinaciju, na šta svakodno pozivamo sve i građane i javne ličnosti, jer nam je cllj očuvanje zdravlja cjelokupne populacije”, ističe ministarka.

Što se tiče nepoštovanja mjera, ministarka poručuje da svako snosi ličnu odgovornost za njihovo kršenje.

“Smatram da se apsolutno svi građani u državi, bez obzira na njihovu funkciju, političko opredjeljenje i poziciju u društvu, moraju pridržavati propisanih epidemioloških mjera”, navela je ministarka.

A onda je kazala:

“Što se tiče kažnjavanja nepoštavanja mjera, ako neko smatra da ministar zdravlja i ljekari treba da to kontrolišemo, suludo je. Kako neko ko je ljekar, saopštavala sam da svako kršenje treba da bude sankcinisano. Tačno je da sam ranije saopštila da je neumjesno ustremiti se na zdravstvo zbog kršenja mjera. Svako mora da zna čiji je dio posla. Kada bi se svako angažovao kao zdravstveni sistem, imali bi manje problema”, zaključila je ministarka.