Društvo

SINDIKAT UPRAVE POLICIJE: Institucije da se posvete pitanju napada na policijske službenike

Autor Milena Mijušković Izvor MINA

Sindikat uprave policije zahtijeva da se nadležne institucije maksimalno posvete pitanju napada na policijske službenike i da na adekvatan i odlučan način odgovore, tako što će procesuirati i izreći maksimalno predviđene kazne za one koji napadnu policijskog službenika.

Izvor: YouTube/Printscreen/ MONDO Crna Gora

Iz Sindikata su reagovali povodom napada na policijske službenike u petak, u Podgorici.

 Oni su kazali da očekuju i zahtijevaju da se nadležne institucije maksimalno posvete pitanju napada na policijske službenike.

“I da na adekvatan i odlučan način odgovore, tako što će, u skladu sa zakonom, procesuirati i izreći maksimalno predviđene kazne, za sve one koji se drznu da napadnu policijskog službenika prilikom obavljanja službenih radnji”, kaže se u reagovanju.

Navodi se da Sindikat i Sindikalna organizacija Centra bezbjednosti Podgorica zabrinuti povodom učestalog napada na policijske službenike tog Centra bezbjednosti.

“Samo u jednom danu registrovana su dva slučaja, u kojima su napadnuti policijski službenici prilikom vršenja službenih radnji i koji su pri tome zadobili tjelesne povrede”, dodaje se u reagovanju.

Oni su kazali da je u petak, prilikom asistencije medicisnkim radnicima hitne pomoći, policijski službenik Centra bezbjednosti Podgorica R.P. zadobio povrede, od E.D. (2002) iz Podgorice, koje je pružalo aktivni otpor pri sprovođenju službene radnje.

Iz Sindikata su kazali da je E.D. kuhinjskim nožem i viljuškom nanio povrede policijskom službenikuu predjelu lica i čela.

“Da nije bilo prisebnosti i obučenosti policijskog službenika, ovaj napad je mogao izazvati veće posledice po službenika policje i medicinskih radnika”, dodaje se u reagovanju.

Kako su kazali, u petak su i prilikom redovne kontrole vozila i vozača, pripadnici Interventne jedinice podgoričkog Centra bezbjednosti pokušali da zaustave vozilo podgoričkih registarskih oznaka, koji se oglušio o naređenje za zaustavljanje i dao u bjesktvu.

Iz Sindikata su dodali da su, nakon sprovedene potjere, pripadnici Interventne jedinice uspjeli da zaustave navedeno vozilo, a koje je prilikom bjekstva ugrožavalo ostale učesnike u saobraćaju.

“Prilikom daljeg sprovođenja službenih radnji policijski službenici su napadnuti od vozača M.G. (1997) iz Podgorice, kojom prilikom je policijski službenik J.M. zadobio teške tjelesne povrede (lom jagodične kosti) zbog čega je isti službenik smješten na Odeljenju Maksilofacijalne hirurgije Kliničkog Centra (KCCG)”, navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je za oba slučaja blagovremeno obaviješten tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Sindikat oštro osuđuje ovaj brutalan napad na naše kolege, te ćemo pažljivo pratiti ishode ovih i drugih slučaja napada na policijske službenike, i kad za to bude trebalo odlučno ćemo stati u odbranu integriteta i zdravlja svakog pripadnika Uprave policije”, navodi se u reagovanju.