Društvo

STARI ULCINJ POSTAJE PARK PRIRODE!

Autor Gordana Bojanić Izvor Pobjeda

Vlada će do kraja godine područje parka prirode Stari Ulcinj proglasiti za još jedno zaštićeno morsko područje, rekli su Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Izvor: MONDO

To će biti treće nakon Platamuna i nedavno proglašenog Katiča.

Nakon održane javne rasprave u okviru koje su održane dvije javne tribine o nacrtu odluke o proglašavanju zaštićenog područja park prirode Stari Ulcinj, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i podršku GEF projekta „Promocija upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskog i obalnog ekosistema Crne Gore“ finalizovalo zone zaštite budućeg zaštićenog područja.

Kako nam je kazala Ivana Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, finalna zonacija zaštićenog područja izrađena je na prijedlog Instituta za biologiju mora iz Kotora i uz saglasnost profesionalnih ribara iz Ulcinja.

– Od prirodnih vrijednosti parka prirode Stari Ulcinj, kao ciljne za zaštitu u morskom dijelu, se izdvajaju naselja morske trave (Posidonia oceanica) - naročito u uvali Kruče, okolini ostrva Stari Ulcinj i sjevernije - kao i staništa koraligene biocenoze – kazala je ona.

Ističe da u ovom području postoje zone sa zaštićenom vrstom sunđera Axinella cannabina, zatim čvoraste morske rese (Cymodocea nodosa), zelene morske alge (Dasycladus vermicularis), smeđe morske alge (Cystoseira compressa), uključujući velike kolonije endemičnog kamenog korala (Cladocora caespitosa), kao i zelenih filamentoznih algi (Flabellia petiolata) i (Peyssonnelia squamaria) na više manjih lokacija.

– U kopnenom dijelu se kao ciljni za zaštitu izdvajaju staništa visoke reprezentativnosti, mediteranska stjenovita obala obrasla endemičnim vrstama roda Limonium i šume crnike (Quercus ilex) – kazala je Stojanović.

Slijedi, kako je dodala, sprovođenje zakonski utvrđene procedure prikupljanja mišljenja od relevantnih institucija, prije donošenja odluke o proglašenju zaštićenog područja.

Tagovi