Društvo

KOVID POTVRDA POTREBNA I ZA VJERSKE OBJEKTE, TERETANE, BIOSKOPE...

Autor Kristina Stevović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas da se uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odlaže do definitvnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Ona je to rekla na na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, izazvana pandemijom koronavirusa.

Državni sekretar Boris Marić ističe da su oprezni sa uvođenjem Covid potvrda u javnoj upravi, u pogledu poštovanja prava građana.

“Apelujem na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu”, ističe Marić.

Uradiće, kaže, pristup da vide na koji način Covid potvrde mogu biti uvedene, a kontrolisaće i poštovanje mjera u javnoj upravi.

“Imali smo međuresorsku saradnju. Dali smo preliminarno mišljenje gdje nismo mogli da damo pozitivno mišljenje u smislu uvođenja ovih potvrda”, dodaje Marić.

Ministarka zdravlja rekla je da će Nacionalne digitalne kovid potvrde biti validne šest mjeseci nakon druge doze vakcina ili obolijevanja zbog čega se građani ohrabruju da dobiju treću dozu vakcine.

Ona je dodala da će nacionalna digitalna COVID potvrda biće uslova za ulazak u dječije igraonice, kako za roditelje, tako i za pratnju, ali i za ulazak u vjerske objekte, teretane, bisokope…

"Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi. Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu. Predlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera", rekla je Borovinić Bojović.