Društvo

KATNIĆ ODGOVORIO NA NAVODE MANS-a: NISAM IMAO ZAKONSKU OBAVEZU DA PLATIM POREZ

Autor Gordana Bojanić

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić reagovao je na jučerašnje navode Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kazavši da su iznijete informacije netačne i maliciozne.

Izvor: Printscreen/RTCG

MANS je juče saopštio da je Katnić, prodajom placa površine 410 kvadratnih metara 2010. godine, koji je do tada posjedovao u podgoričkom naselju Zabjelo, sakrio još jedan posao sa nekretninama, vrijedan 30.000 eura.

Reagovanje Katnića prenosimo u cjelosti:

"U vezi ponovnog netačnog i malicioznog plasiranja informacija od strane Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koji su objavljeni na elektronskim portalima pod naslovom 'Katnić sakrio još 30.000 eura od prodaje placa u Podgorici', ističem da kao Glavni specijalni tužilac i nekadašnji sudija Apelacionog suda Crne Gore nijesam skrivao činjenice u vezi sa svojom imovinom i imovinom moje porodice koja je zakonito stečena i pribavljena. S tim u vezi, obavještavam javnost da sam shodno Zakonu o sprečavanju korupcije, koji je tada bio na snazi, kao sudija Apelacionog suda Crne Gore u martu 2009. godine prijavio imovinu sa kojom sam u to vrijeme raspolagao, i to od nepokretne imovine: stan od 60m2 u Podgorici, plac od 400m2 u naselju Dahna, kao i pokretnu imovinu, odnosno putničko vozilo marke 'Volkswagen Bora'. U Izvještaju o prihodima i imovini koji sam podnio 2010.godine, takođe kao sudija Apelacionog suda Crne Gore, prijavio sam od nepokretnih stvari stan u izgradnji u Podgorici površine 123m2, a od pokretnih stvari, prethodno navedeno putničko vozilo. U ovom periodu, odnosno u julu 2009. godine kupio sam stan ukupne površine 54m2 u ulici Vasa Raičkovića u Podgorici, koji stan sam krajem godine prodao pravnom licu 'G.' o čemu je već javnost upoznata, što sam takođe zakonito prijavio.

Nadalje, početkom 2010.godine dobio sam kredit u iznosu od 40.000,00€ što sam takođe uredno prijavio i kroz prijavu imovine u 2010. godini naveo kupovinu stana u izgradnji površine 123m2, koji sam kupio upravo od prethodno stečenih novčanih sredstava, tako da smatram da sam uredno i blagovremeno prijavio sve promjene u svojoj imovini i o tome obavijestio nadležni državni organ.

Još jednom ponavljam javnosti radi da nijesam imao zakonsku obavezu plaćanja poreza kada je u pitanju prodaja stana pravnom licu 'G.', niti kada je u pitanju prodaja placa u naselju Dahna, jer je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica stupio na snagu 01.01.2010.godine, dakle nakon izvršenih kupovina, odnosno prodaja. Osim toga, u čl.58a ovog zakona, propisano je da se porez na kapitalne dobitke plaća od 01.01.2011.godine, a prodaje odnosno kupovine su izvršene prije tog perioda.

Svi napadi koji se dešavaju imaju za cilj da ugroze mentalno zdravlje članova moje porodice, a što se mene tiče kao čovjek imam samo jedan problem jer čovjeka i gvožđe uvijek prati rđa, dok god postoje", zaključuje se u reagovanju.