Društvo

DRŽAVNI SLUŽBENICI PROTIV KOVID POTVRDA: PORED STRAHA OD KORONE IMAMO I STRAH OD OTKAZA!

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Predstavnici zaposlenih u javnoj upravi, vojsci i policiji upozorili da bi uvođenjem najavljenih mjera od 1. decembra Vlada prekršila njihova ustavna prava

Izvor: Mondo/Goran Sivački

U Izvršnom odboru Sindikata državnih službenika i namještenika Crne Gore protive se uvođenju obaveze posjedovanja kovid potvrde i traže preispitivanje svrsishodnosti njihove primjene.

Iz sindikata su to saopštili povodom najavljene mogućnosti da Vlada Crne Gore od 1. decembra uvede obavezu posjedovanja nacionalne kovid potvrde za zaposlene u javnoj upravi, odnosno mogućnosti da se zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, vojsci i policiji onemogući dolazak na posao bez kovid potvrde.

"Uvođenjem obavezne imunizacije za zaposlene u javnoj upravi na najdirektini način bi se uskratilo njihovo osnovno pravo na slobodu odlučivanja, pravo na slobodan izbor i njihovo ustavno pravo na rad. Stoga bi uvođenje obavezne imunizacije za zaposlene u javnom sektoru značilo prisilu na vakcinaciju prijetnjama, zastrašivanjem, dehumanizacijom i postupnim oduzimanjem ljudskih i građanskih prava. Zaposleni, osim strahova vezanih za očuvanje zdravlja, imaju i strah od otkaza. Moraju se uvažiti mišljenja svih skupina, te srazmjernim mjerama, na naučnim osnovama, sačuvati i zdravlje ljudi. Svjesni ozbiljnosti situacije, broja oboljelih i preminulih, ne osporavajući pritom značaj imunizacije i činjinice da je Vlada Crne Gore obezbijedila dovoljne količine vakcina protiv virusa korona, ovim ukazujemo na neophodnost kreiranja mjera koje moraju biti srazmjerne rezultatima koji se žele postići u zaštiti građana od širenja kovida", kazala je predsjednica Izvršnog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika Crne Gore Tamara Goliš.

Goliš je istakla da ukoliko se uvedu kovid potvrde mogu ostati bez dovoljno službenika da obrade zahtjeve građana, vatrogasaca da gase požar, policajaca da nas štite, nastavnika da uče našu djecu.

"Ne miješajući se i ne zalazeći u opredjeljenje naših članova i svih zaposlenih u javnoj upravi po pitanjima mjera i vakcinacije, nastavićemo da pružamo pravnu pomoć svima kojima je povrijeđeno bilo koje pravo iz radnog odnosa. SDSNCG će nastaviti pažljivo da prati uticaj svih odluka koje se odnose na radne odnose i aktivno će djelovati na zaštiti radničkih prava naših članova, ali ih i podsticati na odgovoran pristup vrlo ozbiljnoj krizi u kojoj se svi trenutno nalazimo. Preduzećemo sve što je u našoj moći kako bi se sačuvalo zadravlje zaposlenih, njihovi prihodi i radna mjesta", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Goliš.