Crna hronika

UBISTVO ELEZOVIĆA JOŠ UVIJEK NERASVIJETLJENO: NA DAN NESTANKA POSLEDNJI POZIV OBAVIO SA OSOBOM IZ ALBANIJE?

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Zadnji pozivi koje je uputio policijski inspekor Rudolf Elezovic, čija smrt je još uvijek misterija, na dan nestanka 27. maja bili su ka albanskom broju, saznaju Dnevne novine.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Više tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći od albanskih nadležnih organa zatražilo pribavljanje određenih podataka vezanih za vlasnika tog broja, navode Dnevne novine.

Naime, nakon što je Višem tužilaštvu dostavljeno digitalno vještačenje i listinzi ostvarenih komunikacija i baznog saobraćaja odmah je zatražena pomoć od susjeda kako bi se višemjesečna misterija smrti Elezovića riješila.

 “U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom pronalaska beživotnog tijela R.E., u rijeci Bojani, u mjestu Sveti Đorđe u Ulcinju, izviđaj je u toku, tokom kojeg su preduze te brojne mjere i radnje, tako da je od strane tužilaštva donijeta naredba za obdukciju tijela, kao i naredbe za neophodna vještačenja, prikupljena su obavještenja od većeg broja lica”, navodi Tužilašvo.

Podnijeti su zahtjevi Višem sudu, sudiji za istragu za izdavanje naredbi za listinge ostvarenih komunikacija i baznog saobraćaja, a od strane tužilaštva donijeta je i naredba vještaku za digitalno vještačenje, koji izvještaj je u međuvremenu dostavljen ovom tužilaštvu, naglašavaju Dnevne novine.

“U daljem toku postupka ukazala se potreba za upućivanjem zamolnice nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije, radi pribavljanja određenih podataka, a nakon dobijanja odgovora po zamolnici, tužilaštvo će izvršiti svestranu analizu svih prikupljenih dokaza i podataka, a sve u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojimaje nastupila smrt kod lica R.E. i donošenja odluke u predmetu”, navodi se u odgovorima Dnevnim iz Višeg tužilaštva.

Podsjećamo, tijelo Elezovića pronađeno je 8. juna sa prostrijelnom ranom u glavi u mjestu Sveti Đorđe u Ulcinju, desetak dana nakon što je njegov nestanak prijavljen policiji.

Tijelo je bio u poodmakloj fazi raspadanja, a pištolj, odnosno revolver iz kojeg je ispaljen smrtonosni hitac pronađen je dva dana kasnije nedaleko od mjesta gdje je tijelo pronađeno. Pomenuti revolver navodno nije bio registrovan na Elezovića i pitanje je da li je to bio njegov pištolj, s obzirom da je službeni pištolj ostao kući.

Elezoviću se gubi svaki trag 27. maja, u noći kada je posljednji put izašao iz kuće, kada je supruzi saopštio da ide da se nađe sa nekim. Ko god bila ta osoba, Elezović ju je očigledno dobro poznavao jer sa sobom nije ponio službeni pištolj, niti značku.

Tužilaštvo takođe ispituje mogućnost da se radi možda i o samoubistvu. Naime, više medija je objavilo informaciju odmah nakon njegovog nestanka da je možda odlučio da sebi okonča život nakon što je dobio informaciju da će biti priveden jer su ga članovi kriminalne grupe osumnjičene za šverc oko dvije i po tone marihuane označili kao jednu od važnijih karika u prebacivanju droge iz Albanije prema Evropi.

Postojala je i sumnja da je prebjegao u Albaniju, odakle je uz lažna dokumenta najvjerovatnije otišao u SAD. Ti navodi pokazali su se netačnim, zaključuju Dnevne novine.