Crna hronika

KOMUNICIRALI SA ČLANOVIMA KOTORSKIH KLANOVA: KRIMINALCI DOBIJALI PORUKE I IZ SUDA?

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) navodno privodi kraju istragu o nedozvoljenoj komunikaciji službenika bezbjednosnog i pravosudnog sektora sa članovima dva kotorska klana, kako saznaju Vijesti.

Izvor: Klever LeveL/ShutterStock.com

Jedan od sagovornika uključen u tu istragu kazao je da su pred tužiocima transkripti poruka razmijenjenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije, koje su dobili putem međunarodne pravne pomoći.

Navodno, među tim porukama su i neke koje su službenici suda razmjenjivali sa pravnim zastupnicima optuženih članova te dvije organizovane kriminalne grupe, ali i ljudima sa one strane zakona, u kojima su informacije o predmetima.

Iz SDT-a, međutim, nijesu precizno odgovorili u kojoj fazi je taj postupak.

”Specijalno državno tužilaštvo daje podatke i informacije po konkretnim krivičnim prijavama, a ne informacije i podatke da li je povodom određene krivično pravne stvari pokrenut postupak i u kojoj fazi se on nalazi”, odgovorila je Vijestima portparolka tog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

 Izvor iz istrage kazao je da su tužioci provjeravali i poruke u kojima kriminalci međusobno, ili sa drugim osobama pominju pojedine tužioce, sudije i policijske funkcionere, odnosno, one u kojima njima neko obećava da će im pomoći u istragama ili određenim postupcima, uz pomoć treće osobe, koja o tome ništa ne zna, niti je na bilo koji način uključena u te nezakonitosti.

Vijesti su nedavno objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije, u kojoj je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, navodno i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima.

Navodno, oni su javljali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust, javljali kakve su odluke donijete...

To bi, tvrde izvori Vijesti, moglo dovesti do novih istraga u kojima bi eventualno pod sumnjom mogli biti i doskorašnji visoki funkcioneri crnogorske policije, ali i činovnici pojedinih sudova i tužilaštava.

Navodno, i u novoj turi poruka one su koje su članovi kavačkog kriminalnog klana razmjenjivali sa policajcima čiji su nadimci na Sky ECC aplikaciji Komita, Kardinal i Junior...

Kako Vijesti prenose, isti izvor kazao je i da je zabilježena komunikacija pripadnika škaljarskog kriminalnog klana sa pojedinim doskorašnjim Vladinim funkcionerima.

Kriminalci iz čitavog svijeta koristili su tu kriptovanu aplikaciju koju su početkom godine blokirali pravosudni organi i organi za provođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji, uz podršku Europola i Eurojusta.

Tada su prikupili bitne informacije o preko stotinu planiranih kriminalnih operacija velikih razmjera, spriječiječavanjem potencijalnih životno opasnih situacija i mogućih žrtava.

Na nedavnoj konferenciji za medije, čelnici bezbjednosnog sektora, odgovarajući Vijestima kazali su da još traje istraga o komunikaciji Kardinala i Komite sa kriminalcima, kao i o tome ko je od aktivnih policajaca početkom godine na Grahovu ručao sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana Radojem Zvicerom i njegovim saradnicima Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem, kako pišu Vijesti.

Tagovi