Crna hronika

BRKOVIĆI I POPOVIĆ PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE, VIŠI SUD UKINUO ODLUKU O PRITVORU

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Biznismen Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije Vektra, Milić Popović u petak su pušteni iz Istražnog zatvora da se brane sa slobode, nakon što je Viši sud ukinuo odluku o njihovom pritvoru, piše Pobjeda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Tu informaciju je za Pobjedu potvrdio jedan od branilaca Dragoljub Đukanović.

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Oni su, kako se sumnja, pričinili višemilionsku štetu toj kompaniji i da su sebi pribavili nezakonitu imovinu.

HTP Boku je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Vektri Montenegro je tada prodato 59 odsto državnih akcija u HTP Boka za 22,2 miliona eura, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.

Bivši radnici Vektra Boke su podnijeli krivične prijave protiv kompletnog menadžmenta, a od Vrhovnog državnog tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića su tražili da ispitaju privatizaciju bivšeg HTP Boka i sudbinu 60 miliona eura položene garancije u privatizaciju tog preduzeća.

Predstavnik bivših radnika Đorđe Rajak kazao je ranije da radnicima nije povezano 800 godina radnog staža, da mnogim radnicima nedostaje 14-15 godina staža zbog čega mnogi ne mogu u penziju ili zbog toga primaju privremene od oko 140 eura mjesečno.

Brković je u aprilu ove godine na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije rekao da radnicima duguje još oko pola miliona eura i da garantuje da će taj novac dobiti, dok druge dugove on ne priznaje jer ih nema u dokumentima stečajne uprave.

On je tvrdio da ga je Vlada prevarila 2007. kada je kupovao HTP Boku, jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima, dugovima i restituciji.

Brković je najavio tužbu protiv države za obeštećenje od više od 50 miliona eura ukoliko mu se ne omogući investiranje.

Brković i izvršni direktor Vektra Boke Milić Popović kazali su da tokom tenderske procedure nije bilo podataka koje su naknadno otkrili. Kako su tvrdili, radi se o prikrivenom gubitku od 26 miliona eura, radnim sporovima vrijednim 3,5 miliona eura, 27 miliona eura neusaglašenog kapitala, problemima restitucije nad imovinom vrijednom 15 miliona eura i poreskom dugu od 557 hiljada eura.

Dragan Brković je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavan i početkom ove godine i to zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, što je on negirao.