Crna hronika

PODNIJETE DVIJE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ŠĆEKIĆA, SDT POKRENULO ISTRAGU

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv novog direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslava Dada Šćekića i to na osnovu dvije krivične prijave, saopšteno je Standardu iz SDT-a.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U jednoj krivičnoj prijavi navodi se da je Šćekić bez obavještavanja resornog ministarstva i Vlade Crne Gore i bez sporovedenih procedura potpisao ugovor o saradnji sa turskom kompanijom LIV Hospital kojim je pacijentima iz Crne Gore omogućeno pružanje dijagnostike i liječenja iz skoro svih oblasti u domenu ove bolnice, piše Standard.

Crnogorska javnost o tome je obavještena 26. maja.

”Ugovor su potpisali direktor fonda za Zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić i Meri Istrioti, generalna direktorka LIV grupacije. Predmet ovog ugovora je pružanje svih vrsta dijagnostičkih usluga i usluga liječenja u svim medicinskim oblastima, djece i odraslih koje Fond upućuje na liječenje”, navodi se u saopštenju LIV Hospitala u kojem je Standard imao uvid.

Za ovaj Ugovor nigdje nije objavljen bilo kakav javni poziv, nije konsultovan resor ministarke Jelene Borovinić Bojović, a nema informacija da je o tome nešto znao Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje, naglašava Standard.

Poznato je da Crna Gora po osnovu liječenja pacijenata u Turskoj godišnje utroše više miliona, a ovim ugovorom je poznata klinika Acibaden, sa kojom je Crna Gora imala dugogidišnji ugovor, otišla u drugi plan.

Druga krivična prijava se odnosi na sumnju da je Šćekić iz privatne bolnice “Kodra” uzeo više od 50 zdravstvenih kartona i bez znanja bolnice i pacijenata i poslao ih u Srbiju na provjeru, ističe Standard.

Time je prekršeno više zakona kao i pravo pacijenata na privatnost, zaključuje Standard.