Crna hronika

ŠAKOVIĆ TVRDI DA NE ZNA KO HOĆE DA GA UBIJE

Autor Aleksandra Milić Izvor Vijesti

Navodni pripadnik škaljarskog klana saslušan ponovo u Specijalnom državnom tužilaštvu u istrazi pokušaja njegove likvidacije.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Podgoričanin Milić Minja Šaković rekao je specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću da je porodičan čovjek, da nema ništa sa kriminalom i da ne zna ko bi i zbog čega htio da ga ubije.

Šaković je to, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, ispričao tokom saslušanja u svojstvu oštećenog, u predmetu formiranom protiv grupe pripadnika kavačkog klana koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su planirali njegovu likvidaciju.

Taj Podgoričanin juče u 14.30 časova u zgradu SDT-a ušao je u pratnji svog pravnog zastupnika, advokata Damira Lekića.

Prema istom izvoru Šaković je tužiocu rekao da ne poznaje većinu uhapšenih, da nije imao nikakva saznanja da neko priprema njegovu likvidaciju i da je o tom događaju saznao iz medija.

Navodno, tvrdio je i da ni sa kim nema neraščišćenih računa i da se ne osjeća ugroženim.

”Tužiocu je kazao da neke od uhapšenih zna iz viđenja, ali da nikada u životu sa njima nije imao problem. Kazao je i da većinu osumnjičenih nikada u životu nije vidio i da ne može ni naslutiti razlog zbog čega bi ga oni ili bilo ko drugi ubio”, rekao je izvor Vijesti.

"Snajperska puška koja je navodno trebalo da bude korišćena u ubistvu Šakovića, pronađena je nekoliko dana nakon hapšenja osumnjičenih u kombiju, u specijalno napravljenom bunkeru. Policajci su je pronašli nakon što su 'otvoreni' kriptovani telefoni članova tog klana, u kojima su pronađene i fotografije Šakovića sa članovima porodice, koje su osumnjičeni međusobno razmjenjivali, ali slali i nalogodavcu".

Zbog pripreme likvidacije tog, prema policijskoj evidenciji visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana, policija je početkom marta uhapsila Podgoričane Aleksandra Veljovića (30) i Jovana Miranovića (41), Beograđanina Nikolu Mirića (35) i Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca. Nekoliko dana kasnije uhapšen je i Podgoričanin Saša Stanišić.

Hapšenje je izbjegao Beograđanin Zoran Lekić. Osim za njim, policija traga za još najmanje tri osobe, među kojima su navodno i organizatori te kriminalne grupe, za koje se vjeruje da su visokopozicionirani članovi kavačkog kriminalnog klana.

OPTUŽNICA GOTOVA?

Prema saznanjima “Vijesti”, specijalni državni tužilac Čađenović pri kraju je pisanja optužnice protiv te kriminalne grupe i narednih dana dostaviće je Višem sudu na provjeru i odlučivanje.

Odlukom Vrhovnog suda donijetom u junu Mirić, Trkulja, Miranović i Veljović do 9. septembra su u Istražnom zatvoru u Spužu.

Sudije Vrhovnog suda tada su obrazložile da je naredbom Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici od 11. marta 2021. godine određeno sprovođenje istrage protiv okrivljenih - zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju, ubistvo u pokušaju putem pomaganja i nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija.

SDT sumnjiči Trklju i Mirića da su u prvoj polovini marta, u Podgorici pokušali da ubiju Šakovića, a Miranovića i Lekića da su im u tome umišljajno pomogli, stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za ubistvo.

“Na način što je osumnjičeni Trkulja Jovan u toku januara 2021. godine, po dolasku iz Republike Srbije, vršio provjere mjesta u naselju Zagorič, gdje oštećeni Šaković živi, u cilju pronalaska adekvatnog stambenog prostora odakle se nesmetano vidi kuća i dvorište oštećenog. Nakon čega je osumnjičeni Lekić Zoran, a u cilju realizacije kriminalnog plana, posredstvom agencije za prodaju nekretnina... za iznos od 18.500 eura izvršio avansno plaćanje za kupovinu stana u stambenom prostoru u izgradnji, investitora... koji se nalazi u naselju Zagorič, u Ulici Iva Andrića, u potkrovlju na četvrtom spratu, koji je orijentisan direktno u pravcu porodične kuće Milića Šakovića, sa direktnim, nesmetanim, vazdušnim pravcem od oko 200 metara od kuće oštećenog, te na predmetni stan ugradio ulazna vrata, a ključeve predao osumnjičenima Trkulji i Miriću, čime je stvorio uslove da osumnjičeni Trkulja i Mirić i dalje nesmetano opserviraju kuću Milića Šakovića, kako bi upoznali njegovu rutinu kretanja”, piše u spisima SDT-a.

Pojašnjeno je da je nakon toga Miranović iznajmio dva garažna mjesta u podzemnoj garaži u blizini, zatvorio ih rolo vratima da se ne može vidjeti unutrašnji prostor, a ključeve predao NN pripadnicima kriminalne organizacije: “I tako stvorio uslove da pripadnici kriminalne organizacije čuvaju oružje, municiju... vozila namijenjena za izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana”.


PLANIRALI VIŠE UBISTAVA

Na konferenciji održanoj krajem aprila SDT je saopštilo da su članovi te kriminalne grupe raspolagali ogromnim novčanim sredstvima i da su nadomak Šakovićeve kuće kupili dva stana - jedan iz kog su ga osmatrali i fotografisali, a drugi iz kog je planirano da ga “skinu” snajperskom puškom.

Specijalni tužioci tvrde i da je ta kriminalna grupa formirana krajem 2020. godine na teritoriji Crne Gore i Srbije, sa ciljem da izvrše neodređeni broj ubistava.

Tužioci tvrde da su došli do dokaza ko je i kakvu ulogu imao u klanu...