Crna hronika

BURIĆ REAGOVAO NA NAVODE ABAZOVIĆA: AKCIJOM ZAPLIJENE KOKAINA RUKOVODILO VDT, NJEGOVA IZJAVA POLITIČKI MOTIVISANA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Akcijom zaplijene 1,4 tone kokaina rukovodilo je Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici, saopštio je vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, navodeći da zbog toga čude poruke potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

On je, reagujući na Abazovićevu izjavu da „tužioci ne mogu da prate volju Vlade da se izbori sa organizovanim kriminalom“ kazao da je VDT, u konkretnom slučaju zaplijene, profesionalno i odgovorno koordiniralo sa Upravom policije.

Burić je rekao da Abazovićeva izjava potvrđuje da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a da se ta institucija nastoji diskreditovati.

“Pretkrivičnim postupkom rukovodi Državno tužilaštvo i državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa”, rekao je Burić u saopštenju.

On je ocijenio da je Abazovićeva izjava politički motivisana, da želi da degradira Državno tužilaštvo i da ga javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao instituciju koja postupa neprofesionalno.

“Državno tužilaštvo će, nezavisno od dnevnopolitičkih okolnosti, ostati dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih i drugih kažnjivih djela”, poručio je Burić.

On je podsjetio na zakonsku normu da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo.