Crna hronika

KAŠĆELANA TERETE ZA UBISTVO STANIŠIĆA - ŠKALJARCA DANIMA MUČILI, ZVICER ODREDIO MJESTO LIKVIDACIJE

Autori Gordana Bojanić TV Vijesti

Specijalno tužilaštvo produžilo je pritvor Slobodanu Kašćelanu i članovima njegove grupe na još tri mjeseca zbog sumnje da su ubili Nikolu Stanišića početkom avgusta prošle godine

Izvor: Printscreen/Антон Геращенко/privatna arhiva

Sudije Vrhovnom suda u obrazloženju ovakve odluke navode da je drugi navodni vođa kavčana Radoje Zvicer, koji je u bjekstvu, odredio mjesto gdje Stanišića treba ubiti i savjetovao ostale članove kako da uklone tragove, prenosi TV Vijesti.

Podgoričanin Milan Vujotić, kako se sumnja, dao je savjet o najboljoj lokaciji za otmicu, ali i uputstvo na koji način da muče Stanišića da bi od njega dobili informacije o djelovanju suprostavljenog, škaljarskog klana, a potom ga i ubili. Kavčani su Stanišića pratili od 27.jula do 1. avgusta prošle godine kada je otet u mjestu Vrmac kod Kotora.

"Okrivljeni Vladimir Vučković, Srđan Jurišević i Miloš Radonjić presreli su oštećenog, koji se kretao motorom i zadali mu udarac u predjelu glave šipkom, koju im je predao okrivljeni Krsto Maroš, obarajući ga na zemlju, da su nakon toga oštećenog vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima", navodi se u rješenju Vrhovnog suda, prenose Vijesti.

Kako bi saznali za koga radi i gdje su štekovi i oružje članova škaljarskog klana, nastavili su da muče Stanišića još dvije noći zaredom.

"U toku noći 02/03.08.2020.godine oštećenom su kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio, ispalili više projektila iz vatrenog oružja, te posmrtne ostatke oštećenog odnijeli u reon Nacionalnog parka Lovćen, gdje su pokopani", dodaje se u rješenju suda.

Na spisku osumnjičenih su još: Radoje Živković, Zdravko Perunović i Darko Prelević. Dokaze protiv njih dostavili su pravosudni organi Francuske, ali i EUROPOL-a, koji je presreo njihovu komunikaciju preko aplikacije SKAJ.

Iz komunikacija prozilazi i da su članovi te grupe planirali da ubiju jednog člana škljaraca 30. jula prošle godine, za vrijeme sahrane Baranina Alana Kožara ubijenog u Grčkoj, ali i da su planirali ubistvo Damira Hodžića, koji je u međuvremenu nestao, a za čije ubistvo je nedavno osumnjičen Beograđanin Veljko Belivuk i članovi njegove kriminalne grupe, bliske kavčanima.