ISTRAGA

BIVŠI UKRAJINSKI POSLANIK OSUMNJIČEN DA JE POMAGAO ATENTATORIMA KOJI SU POKUŠALI DA LIKVIDIRAJU ZVICERA?!

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Protiv bivšeg ukrajinskog poslanika Jevgen Dejdeja, kao i dvojice policajaca pokrenuta je istraga zbog sumnje da su tokom maja prošle godine obezbijedili prevoz kroz Ukrajinu osumnjičenima za pokušaj ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, piše Pobjeda.

Izvor: Adria Media Group/Facebook/Printscreen/Антон Геращенко

To se navodi u odluci Okružnog suda Pečersk grada Kijeva, piše ukrajinski portal Antikor.

Podsjećamo, ukrajinski portal Detective-info je ranije objavio da je Dejdej, na poziv prijatelja iz Poljske, angažovao dva službenika ukrajinske policije i poslovnog partnera njegove supruge da dovezu u Kijev atentatore na Zvicera i da ih nakon zločina preveze do Odese, navodi Pobjeda.

Slučaj istražuje Državni biro za istrage (GBR) koji treba da utvrdi njihovu ulogu u ovom slučaju.

Dejdej, poslanik Radikalne stranke u 8. sazivu ukrajinskog Parlamenta, i dva policajca vode se kao svjedoci u slučaju pokušaja atentata na 38-godišnjeg Zvicera, 26. maja u centru Kijeva, ističe Pobjeda.

Napadače na Zvicera su, navodno, policajci dovezli do centra Kijeva, a zatim pokušali da ih evakuišu u pravcu Moldavije.

Ukrajinske specijalne policijske snage su osujetile ovu namjeru i privele osumnjičene.

Zvanično su za pokušaj ubistva vođe kavačana osumnjičeni Stefan Đukić (30) kod koga je pronađen pasoš Sjeverne Makedonije na ime Gerge Katse, kao i crnogorski državljanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković. Sva četvorica su u pritvoru, navodi Pobjeda.

Od ranije je poznato da je u automobilu u trenutku privođenja osumnjičenih zatečen i visoki službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi, a da se za volanom, prema informacijama portala Detective-info, nalazio drugi policajac, 25-godišnji Semjon Gordienko.

U svojim ranijim svjedočenjima Gordienko i Černobrivi potvrdili su da su, na zahtjev Jevgena Deideija, osumnjičene za pokušaj ubistva dovezli u Kijev i pokušali da im pomognu da napuste Ukrajinu nakon izvršenog zločina, naglašava Pobjeda.

Međutim, tokom saslušanja, policijski službanici, kao i bivši ukrajinski poslanik, kazali su da nijesu znali s kojom misijom su stranci stigli u Ukrajinu.

Dejdej i dvojica policajaca su se izjasnili da, bez obzira na optužbe, nastavljaju da rade za Nacionalnu policiju, zaključuje Pobjeda.