Crna hronika

EDMOND MUSTAFA IZ BARA: Policajci su me maltretirali, nezakonito pretresali i polomili mi automobil!

Autor Jovana Radunović Izvor CdM

Edmond Mustafa iz Bara iznio je tvrdnje da je prije dvije noći maltretiran od strane policije, nezakonito pretresan, a nakon toga da mu je polomnjen automobil. Njega zastupa advokat Damir Lekić, prenosi Cdm.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vučkević

Mustafa je, kaže Lekić, te noći sa svojom dugogodišnjom djevojkom i drugom Danijelom Jankovićem otišao u renomirani ugostiteljski objekat u Baru na večeru.

“Nakon što su večerali, te sa parking vozilom krenuli da idu svojim kućama, put im je iz čista mira pripriječilo vozilo interventne jedinice CB Bar, koja jedinica policije ih je zaustavila radi vršenja redovne kontrole. Ti policajci su vrlo korektno i profesionalno izvršili redovnu kontrolu nad njima”, kaže Lekić.

Međutim, dodaje, odmah nakon što je ova interventna jedinica CB Bara nad njima izvršila kontrolu, ispred njih se velikom brzinom ispriječilo drugo službeno vozilo policije, koje, kaže advokat, očigledno nije pripadalo sastavu CB Bar, odnosno poznatoj policiji iz Opštine Bar, već nekoj drugoj koja na području Bara vjerpvatno ordinira kao ispomoć zbog ljetnje turističke sezone.

“Ovi policajci iz drugog vozila koje im je munjevitom brzinom bez bilo kakve opravdane potrebe ponovo pripriječilo put su se Edmondu Mustafi kada su izašli iz svog službenog vozila najprije obratili riječima “Edmond Mustafa raširi noge”, zatim izrazito povišenim i agresivnim tonom i ponižavajućim riječima su mu se obraćali u kojima su mu bez bilo kakvog razloga uputili salvu uvreda i prijetnji, nakon čega su mu zadali više udaraca nogama u predjelu nogu, govoreći mu “da noge moraju da mu budu udaljene minimum metar ipo od vozila, a da glava mora da mu bude na haubi”, stiskajući mu bez razloga glavu na haubu, upućujući mu pitanja kako se određeni djelovi otvaraju na njegovom vozilu, a svaki put kada bi Edmond Mustafa pokušao da im odgovori kako se određeni dio na vozilu otvara, odmah na prvu riječ njegovog odgovora, oni bi postajali da budu još više agresivniji, da viču, da mu prijete i da ga vrijeđaju i ponižavaju naočigled svih građana u centru Bara koji su se tom prilikom zatekli na licu mjesta”, tvrdi Lekić.

Dalje priča kako su policajci djevojci Edmonda Mustafe naredili da stoji na nekih dva metra od njih.

“Izričito su joj zabranili da se sa tog mjesta udaljava, a kako bi, kako su sami rekli, vidjela kako maltretiraju, muče, zlostavljaju i ponižavaju njenog momka Edmonda Mustafu. A sve se to dešavalo bez bilo kakve potrebe, bez bilo kakvog osnova, jer Edmond Mustafa, kao ni njegov drug Danijel Janković ništa nikome “nažao” nisu učinjeli, niti su se na bilo koji način “ogriješili” o državu i njene zakone i sve je urađeno, kako su to ti policajci tom prilikom i usmeno saopštili Edmondu Mustafi, da ga isprovociraju da ih napadne da bi imali osnova da protiv njega podnesu krivičnu prijavu i da ga opet smjeste u zatvor”, tvrdi Lekić.

On kaže da su policajci bili agresivni.

“Koristili su razne uvredljive i prijeteće riječi, koristilisu izrazito visok ton, non stop su se unosili Edmindu Mustafi u lice dok se nalazio raširenih nogu i spuštenih ruku na haubi, a u trenucima kada mu nisu držali glavu spuštenu na haubi. U jednom trenutku Edmondu Mustafi je prišao očigledno njihov nadređeni ili vođa i upitao ga je “Da li ima oružje kod sebe ?”, na što mu je Edmond Mustafa mirnim glasom odgovorio da nema bilo kakvu potrebu da sa sobom nosi oružije, a naročito ne kada na večeru izađe sa svojom djevojkom i prijateljem, na šta mu je ovaj vođa saopštio da će da mu deformišu čitavo vozilo. I nažalost to su počeli da rade i to su učinili, o čemu u prilog dostavljamo i fotografije vozila sa oštećenjma nastalih tom prilikom bez bilo kakvog osnova od strane ovih policajaca”, kazao je Lekić.

Onda su počeli sa pretresom.

“Zatim su bez bilo kakve naredbe i odobrenja Edmonda Mustafe, jer ga o tome nisu ništa pitali, kao i bez bilo kakvih svjedoka, otpočeli da vrše pretres vozila, kojom prilikom nisu imali šta da pronađu, niti su išta pronašli, a po završetku pretresa drskim i provokatorskim glasom i riječima uputili su mu riječi da pokupi lične stvari sa haube, gdje je prethodno po njihovom naređenju morao da ih odloži. Konačno, kada je sve završeno Edmond Mustafa se uputio prema vozačevim vratima kako bi napustio lice mjesta, i prilikom ulaska u vozilo upitao je ove policajce da li je postojala neka potreba da se lomi i oštećuje njegovo vozilo kada je u svemu cijelu vrijeme sarađivao, te bio izrazito korektan i vrlo ljubazan i pored svega, na šta su mu se tri policajca unijela u lice upućujući mu riječi “to što je iščupano i polomljeno popravićeš ti, imaš sredstava”, tvrdi Lekić za Cdm.

On je kazao da policija nema pravo da se na ovaj način ponaša prema bilo kojoj osobi.

“Kao advokat Edmonda Mustafe, a i sam Edmond Mustafa, imali smo potrebu da o ovakvom nezakonitom, nepotrebnom, neprofesionalnom i nadasve nedopustivom postupanju policije obavijestimo jasvnost, jer bez obzira o kojem licu da se radi, onom ranije osuđivanom ili ne, BIL ili ne, građaninu ili osumnjičenom za neko krivično djelo policija ne smije ovako da se ponaša. I upravo je ovo jedan veliki i sistemski propust u ponašanju policije u Crnoj Gori koji ukazuje na šablon, a koji pod hitno mora da se mijenja, jer ničemu dobrome ne vodi”, ističe Lekić za portal Cdm.

Edmond Mustafa je, podsjeća, prethodno osuđivan, ali skoro godinu dana isti nema bilo kakvog “sukoba sa zakonom” niti nekog “spora” sa državom u smisu vršenja krivičnih djela i neizdržanih kazni i on se u svemu u tom smislu “odužio” državi i njenim građanima.

“Slobodan je čovjek, građanin grada pod Rumijom i nije postojala bilo kakva potreba za ovakvim “ispadom” policije prema njemu. Istine radi policija svakako ima pravo da u redovnoj proceduri kontroliše bilo kojeg građanina, a što se na samom startu i dogodilo od strane policijskih službenika CB Bar i prilikom tih kontrola moraju se poštovati ljudska prava i osnovne slobode, te dostojanstvio lica koja se kontrolišu, a što su ovi policajci CB-a Bar na samom početku i uradili, jer su u svemu ljudski, korektno i profesionalno izvršili kontrolu i na njihov rad ne postoje primjedbe. Međutim, nakon toga pojaviše se ovi drugi policajci sa svojim “banditskim pristupom”. Šta su oni htjeli to samo oni znaju, a očigledno ono što su i sami sapštili Edmondu Mustafi, kako je prethodno navedeno”, navodi Lekić za Cdm.

Rad ovih policajaca će, dodaje, biti podvrgnut kontroli i već je na više mjesta pokrenuta takva inicijativa.

“Nastojaćemo da je sprovedemo do kraja, jer to nije policijski posao, već čista bahatost i obijest koja nije, ne može i ne smije biti karakteristična za policiju bilo koje vrste, nivoa i ranga, već odlikuje neke druge kategorije individua i grupa dijametralno suprotne policiji i nažalost, ako su ovi policajci spremni da ovako postupaju prema slobodnim građanima, bilo koja kategorija slobodnog društva nije sigurna, a šta bi rekli da se ovo dogodilo nekom doktoru medicine, diplomiranom pravniku ili ekonomisti, uspješnom preduzteniku, glumcu, sportisti i sl. koji nemaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa kriminalnim miljeom i koji od svog rođena vode besprekoran život u smislu poštovanja zakona”, zaključio je Lekić za Cdm.

Tagovi