Crna hronika

PROMJENE U UPRAVI POLICIJE: NADLEŽNOSTI ĆE SE DIJELITI PO REGIJAMA, UKIDAJU SE CENTRI BEZBJEDNOSTI?

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Radi unapređenja rada i komandovanja policijom u narednom periodu planirano je ukidanje više centara i odjeljenja bezbjednosti. Prema saznanjima Dana, postojaće tri ili četri centra bezbjednosti koji će biti raspoređeni u tri cjeline.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Plan je da zbog efikasnijeg lanca komandovanja oni budu smješteni u tri regije – sjevernu, južnu i centralnu. Svaka regija će imati svoj lanac komandovanja po sličnom modelu kako je organizovana granična policija, navodi Dan.

Na ovaj način, kako je planirano novim izmjenama, biće spriječene razne zloupotrebe, smanjen broj rukovodilaca i poboljšan operativni rad, ističe Dan.

Ove izmjene planirane su novim pravnim aktom o sistematizaciji Uprave policije. Od dolaska Zorana Brđanina na čelo Uprave policije dogodile su se mnoge izmjene u tom organu. Neka radna mjesta, koja su po ocjeni stručnjaka bila sporna, ukinuta su, a smijenjeni su i brojni šefovi policija različitih sektora u mnogim gradovima.

 Najveća „čistka“ dogodila se početkom marta kada je na predlog vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina Vlada usvojila akt o sistematizaciji u toj službi. Na taj način automatski su smijenjeni pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović, Enis Baković, Dejan Đurović, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Zoran Tomčić. Tada je odlučeno da oni ostanu neraspoređeni, naglašava Dan.

Istovremeno su funkcije prestale i svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti, njihovim pomoćnicima, komandirima i šefovima odsjeka, navodi Dan.

Vlada je prihvatila i predlog o imenovanju novih pomoćnika, pa je umjesto Zorana Lazovića i Enisa Bakovića u objedinjenom odsjeku Sektor za borbu protiv kriminala, imenovala Dejana Kneževića. On je obavljao brojne funkcije u Upravi policije, a više puta su isticani njegovi rezultati u borbi protiv šverca narkotika. Za Kneževića se ne vezuju afere.

Na predlog Brđanina na čelu Sektora za finansijske i obavještajne poslove postavljen je Saša Mašković, piše Dan.

U novom Sektoru policije za posebne namjene u okviru kojeg je i zaštita ličnosti i objekata novi šef će biti Miloš Rakonjac. Radi se o policijskom funkcioneru koji je završio FBI akademiju, dok će pomoćnik direktora zadužen za Sektor granične policije biti Dragan Klikovac. On je bio Brđaninov protivkandidat za mjesto direktora policije i jedan od najbolje ocijenjenih kandidata na konkursu.

Zoran Brđanin će do imenovanja u punom mandatu obavljati i funkciju šefa Odsjeka policije opšte nadležnosti, zaključuje Dan.