Crna hronika

PREMIJER SE NIJE ODAZVAO POZIVU SDT-A U VEZI SA TVRDNJAMA DA JE KATNIĆ NAVODNO PLANIRAO NJEGOVO HAPŠENJE

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić nije se odazvao pozivu Specijalnog državnog tužilaštva da pruži više podataka o sopstvenoj izjavi da mu je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić spremao hapšenje zbog veleizdaje ako potpiše temeljni ugovor sa SPC.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Prema informacijama Pobjede, Specijalno državno tužilaštvo je prije petnaest dana uputilo poziv Krivokapiću da da izjavu, ali je iz kabineta premijera stigao odgovor da se Krivokapić ne može pojaviti, jer ima neodložnih državnih obaveza, navodi Pobjeda.

U emisiji “Načisto“ na TV Vijesti premijer Krivokapić je, bez ikakvih ograda, saopštio da je imao informaciju o pripremi hapšenja ukoliko sa patrijarhom SPC Porfirijem potpiše temeljni ugovor u Beogradskoj patrijaršiji.

“U četvrtak sam imao informaciju da treba da dođem do Beograda. Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da je sam Abazović upoznat sa tekstom temeljnog ugovora. Upoznao sam i predsjednika parlamenta Bečića. Nijesam imao namjeru da potpišem ugovor u Beogradu, jer zastupam državu. Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan”, ustvrdio je Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara Petra Komnenića.

Upitan ko je trebalo da hapsi, premijer je kazao da, prema njegovim informacijama, „to je trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca“.

Odmah nakon te alarmantne informacije, SDT je formirao predmet. Reagovao je i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić koji je, u izjavi za Pobjedu, oštro odbacio spekulacije, napominjući da mu je Krivokapić nanio ,,neprocjenjivu štetu kao profesionalcu i kao čovjeku“, uz napomenu da krivično djelo izdaje i bilo koje krivično djelo takve vrste uopšte nije u nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

Iako je bio uredno pozvan, Krivokapić je izbjegao dolazak u SDT pravdajući se prezauzetošću na poslu.

Ignorantski stav premijera prema Specijalnom tužilaštvu je vrlo indikativan, jer upravo Krivokapić, Dritan Abazović i drugi čelnici izvršne vlasti ukazuju na nerad tužilaštava, uz obavezno insistiranje na boljim rezultatima.

Odbijanjem saradnje Krivokapić je postavio realnu prepreku da se utvrdi istina i ispita iz koje kuhinje dolazi priča o hapšenju koju je plasirao medijima. Time je dodatno proširen prostor za razne spekulacije, ali se otvara i ključno: da li je premijer Krivokapić svjesno plasirao informaciju sa ciljem da se kompromituje Milivoje Katnić i tako ubrza njegov odlazak sa pozicije glavnog specijalnog tužioca, navodi Pobjeda.

Ukoliko je novoj vlasti zaista prioritet vladavina prava, bilo bi društveno korisno da se predsjednik Vlade odazove pozivu iz Specijalnog državnog tužilaštva i objasni – ko je izvor skandalozne najave njegovog hapšenja?

Funkcija premijera na kojoj je, obavezuje Krivokapića da svojim primjerom pokaže kako se poštuje država i njene institucije i učvršuje vladavina prava. Naravno, ukoliko cilj skandalozne priče o hapšenju nije bio usmjeren – protiv prvog čovjeka Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema saznanjima Pobjede, iz Specijalnog državnog tužilaštva će do kraja sedmice ponovo uputiti poziv premijeru Krivokapiću da pruži sve informacije o navodno pripremanom njegovom hapšenju.