trojanski štit

U VELIKOJ AKCIJI FBI UHAPŠENO 800 KRIMINALACA: SPRIJEČENO 100 LIKVIDACIJA, ZAPLIJENJENO 30 TONA DROGE

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

U velikoj akciji FBI nazvanoj "Trojanski štit" širom Evrope uhapšeno više od 800 kriminalaca

Izvor: EPA/STEPHEN SPILLMAN

Tim hapšenjem spriječeno je više od stotinu likvidacija, saopštili su juče na konferenciji za medije u Hagu predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), ističući da je "osujećeno više od 100 smrtonosnih prijetnji“. Iz EUROPOLA je saopšteno da su FBI, holandska Nacionalna policija i švedska Policijska uprava u saradnji sa američkim Upravom za borbu protiv droge (DEA) i policijama 16 drugih zemalja uz njihovu podršku izveli najveću operaciju u borbi protiv "šifriranih kriminalnih aktivnosti".

"Protekle nedjelje uhapšeno je nekoliko stotina ljudi u policijskim operacijama širom svijeta, od Novog Zelanda i Australije, do Evrope i SAD. Rezultat je impresivan“, izjavio zamjenik direktora EUROPOL-a Žan Filip Lekuf.

Operaciju nazvanu "Trojanski štit" istražitelji su počeli još 2019. godine, kada je Američki savezni biro u koordinaciji s australijskim policijskim snagama strateški razvio i tajno upravljao aplikciju za kriptovanu komunikaciju "ANOM", koju koristi više od 12.000 osoba iz više od 300 kriminalnih organizacija, koje djeluju u preko sto država, saopštili su iz EUROPOL-a.

Objasnili su da tu aplikaciju koriste i članovi italijanskih organizovanih kriminalnih grupa, motociklističke bande, međunarodne kriminalne grupe koje trguju drogom.

Iz EUROPOL-a objašnjavaju da je cilj njihove platforme bio da usmjere pripadnike organizovanih kriminalnih grupa da koriste tu aplikaciju, što im je i pošlo za rukom.

"FBI i 16 drugih zemalja međunarodnih policija, podržani od Europola u koordinaciji američke Uprave za borbu protiv droge, potom su iskoristili obavještajne podatke iz 27 miliona prikupljenih poruka i pregledali ih tokom 18 mjeseci, dok su ANOM-ovi kriminalci razgovarali o njihovim kriminalnim aktivnostima", saopšteno je iz EUROPOLA.

"Ova operacija, poznata kao OTF Greenlight / Trojanski štit, jedna je od dosada najvećih i najsofisticiranijih operacija za provođenje zakona u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti. Niz velikih akcija sprovedene su proteklih dana u 16 zemalja što je rezultiralo s više od 700 pretresa kuća, više od 800 hapšenja i zaplijenjenom preko osam tona kokaina, 22 tone kanabisa i smole kanabisa, dvije tone sintetičkih droga (amfetamin i metamfetamin), šest tona prekursora sintetičkih droga, 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih vozila i preko 48 miliona dolara u raznim svjetskim valutama i kriptovalutama", saopšteno je.

"Kriptovane platforma za kriminalnu komunikaciju tradicionalno su sredstvo za izbjegavanje zakona i omogućavanje međunarodnog kriminala. FBI i naši međunarodni partneri nastavljaju probijati zaštitu i razvijaju inovativne načine za prevladavanje ovih izazova i izvođenje kriminalaca pred lice pravde", rekao je pomoćnik direktora FBI-ajovog Odsjeka za kriminalističku istragu Kelvin A. Šivers.

z EUROPOL-a su objasnili da su uspostavili Operativnu radnu grupu (OTF) za operaciju Trojanski štit i pružanje operativne podrške zemljama učesnicama, djelujući kao obavještajno središte, olakšavajući razmjenu informacija...

U međunarodnoj policijskoj akciji učestvovali su Australija, Austrija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Litvanija, Novi Zeland, Holandija, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Škotska i Sjedinjene Američke Države.

Tagovi